Talijanska grupacija kupila Cimos

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2017. u 10:15
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Očekuje se da će u nadzornom odboru Cimosa u skoro vrijeme ući predstavnici novog vlasnika.

Zaključen je postupak prodaje slovenskog Cimos iz Kopra tvrtki TCH Cogeme, koja je u vlasništvu talijanskog fonda Palladio Finanziaria, objavili su u četvrtak slovensko društvo za upravljanje potraživanjima banka (DUTB) i Slovenski državni holding (SDH), koje su imale većinski vlasnički udio u slovenskom proizvođaču autodijelova. 

Cimos, koji u svom sastavu ima i tri pogona u Istri, prodan je za simbolični iznos od 110.000 eura, ali će talijanski investitor preuzeti i financijske obveze Cimosa koje su sto puta veći, odnosno iznose oko 110 milijuna eura.

Dionice Cimosa već su prenesene na novog vlasnika koji je uplatio 110.000 eura. Do kraja mjeseca novi će vlasnik dokapitalizirati Cimos s 18,3 milijuna eura, podmiriti i veći dio obveza prema bankama te otpočeti proces njegova restrukturiranja i reorganizacije, potvrđeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani na kojoj s sudjelovali predstavnici Cimosa, slovenske "loše banke" DUTB i SDH te tvrtke TCH Cogeme, koja također proizvodi dijelove za automobilsku industriju,

Očekuje se da će u nadzornom odboru Cimosa u skoro vrijeme ući predstavnici novog vlasnika. 

"Cimos nije dobio samo novog vlasnika nego i strateškog partnera. Riječ je o novom početku Cimosa", rekao je direktor DUTB-a Imre Balogh.

Najavio je da će u idućih tjedan dana biti potpisana nagodba oko dogovora hrvatskog ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, a u vezi duga Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci koji je preuzela hrvatska Državna agnecija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), kojoj će DUTB platiti sedam milijuna eura. "To je konačni sporazum s DAB-om", rekao je Balogh.

Direktorica SDH Lidija Glavina kaže kako bi željeli da se u Cimosu zadrži što više radnih mjesta.

Predsjednik uprave tvrtke TCH Cogeme Gino Berti najavio je kako će  prioritet za nove vlasnike biti da za Cimos osiguraju dovoljno posla i nove narudžbe.

Kako bi se koparska tvrtka unaprijedila u nju će se u iduće tri godine investirati dodatnih 50 milijuna eura, najavio je Berti.

Kako najavljuju neki slovenski mediji, Berti će biti i novi predsjednik Uprave Cimosa, a dosadašnji čelnik Gerd Rosendahl će biti član Uprave. 

Komentirajte prvi

New Report

Close