Talijanska banka Intesa ponovno ostvarila dobit u četvrtom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2015. u 11:46
Arhivska fotografija: Goran Jakuš / Pixsell

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ponovno je u četvrtom tromjesečju 2014. poslovala s dobiti.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ponovno je u četvrtom tromjesečju 2014. poslovala s dobiti zahvaljujući višim neto naknadama i provizijama i poboljšanju na kreditnom tržištu.

Druga talijanska banka po imovini izvijestila je u utorak da je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 48 milijuna eura. U istom razdoblju prethodne godine zabilježila je neto gubitak od 5,2 milijarde eura zbog otpisa ulaganja u sklopu čišćenja bilance pred europsku regulatornu provjeru.

U trećem tromjesečju 2014. banka je ostvarila neto dobit od 483 milijuna eura.

U posljednja tri mjeseca 2014. bančine su rezultate pritisnule tvrdokorno visoke neto rezervacije i prilagodbe, od 1,4 milijarde eura, pri čemu nešto više od milijardu eura otpada na neto prilagodbe kredita. Uteg je bio i 13-postotni skok poslovnih troškova i trošak od 160 milijuna eura u mađarskom poslovanju, povezan s povratom preplaćenih rata mađarskim vlasnicima deviznih hipotekarnih kredita.

Potporu rezultatima pružio je pak 10-postotni rast neto naknada i provizija u četvrtom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 1,82 milijarde eura, dok su neto prihodi od kamata smanjeni 2,4 posto, na 2,1 milijardu eura.

U cijeloj 2014. Intesa je ostvarila neto dobit od 1,25 milijardi eura, u odnosu na gubitak od 4,55 milijardi eura u 2013. godini. U banci navode da su smanjili rezervacije za loše kredite, na 5,3 milijarde eura, sa 7,8 milijardi u godini ranije, što odražava poboljšanje kreditnih trendova.

U 2015. u banci očekuju poboljšanu operativnu dobit, u odnosu na 16,9 milijardi eura ostvarenih u 2014. Kao glavne oslonce navode naknade i provizije i smanjene troškove rizika.

Komentirajte prvi

New Report

Close