Talijani u Srbiji dogovorili gradnju najvećeg solarnog parka

Autor: Rato Petković,VLM , 08. svibanj 2012. u 22:00

Solarni park će se graditi između tri i pet godina, a u njemu bi, kada bude završen, trebalo raditi između 500 i 600 ljudi

U Srbiji će se graditi najveći solarni park na svijetu, snage tisuću megavata, što je ravno produkciji najveće srpske termolektrane. Cjelokupna proizvedena struja bit će namijenjena izvozu na tržišta zapadne Europe, zbog čega investitor od srpske vlade nije tražio isplatu tzv. poticajne tarife. To je zasad prvi solarni park u Srbiji. Konačna lokacija solarnog parka još nije određena, ali najčešće se spominje Pirot, grad u blizini granice s Bugarskom, dok bi se tvornica za proizvodnju opreme gradila u blizini Beograda. Vlada nastoji naći lokaciju koja nije ni poljoprivredno niti zemljište koje bi moglo poslužiti za neku drugu djelatnost.

Jučer je u srpskoj vladi potpisan i memorandum o gradnji solarnog parka koji su potpisali srbijanski ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić te članovi upravnog odbora Securum Equity Partners Europe Alesio Kolusi i Ivan Matejak. Investicija je vrijedna 1,7 milijardu eura. Očekuje se da će se park, na kojem će raditi 3000 ljudi, graditi između tri i pet godina, a u njemu bi, kada bude završen, trebalo raditi 500 do 600 ljudi. Talijanski MX group, najveći proizvođač solarne opreme u Europi, izgradit će u Srbiji tvornicu za proizvodnju elemenata koji će se ugraditi u solarni park.Inozemni partner odlučio se za Srbiju nakon što je izmjereno da je potencijal sunčevoga zračenja za trećinu veći u usporedbi s lokacijama u središnjoj Europi i čak 40 posto nego u Njemačkoj.Prema sklopljenom sporazumu vlada se obvezala ustupiti 3000 hektara na kojemu će biti izgrađen solarni park. Ovaj put isključene su subvencije kojima je vlada posljednjih godina motivirala inozemne ulagače da dolaze u Srbiju. Po svemu sudeći, park će se nalaziti na četiri do šest odvojenih lokacija, kako bi njegova učinkovitost bila što veća. Riječ je o prostorima veličine između 500 i 750 hektara. Početak gradnje predviđen je za siječanj 2013. S obzirom da je gradnja planirana u fazama, prve količine “zelene” struje” isporučit će se potrošačima polovicom 2016. godine.Potpisivanje memoranduma poklopilo se s davanjem vladine suglasnosti talijanskom Edisonu i srpskoj Elektroprivredi o gradnji 700-megavatne termoelektrane Kolubara. U nju će se uložiti milijardu eura, s time da se privode kraju pregovori s ERBD-om o zajmu vrijednom 400 milijuna eura. Gradnja TE Kolubara počela je prije 25 godina, a financirala ju je i Hrvatska. Prema usvojenoj energetskoj strategiji Srbija kani postati najveći proizvođač struje u regiji, a njezini potencijali povećat će se kad bude završena gradnja magistralnog plinovoda Južni tok čiji će plin koristiti termoelektrane.

Ljubomir Majdandžić

‘Mogla bi i Hrvatska’
Nisam upoznat s detaljnim planovima u Srbiji, kazao je dr. sc. Ljubomir Majdandžić, poznati stručnjak i predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju te docent na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Majdandžić smatra kako bi s obzirom na položaj, Hrvatska mogla biti vodeća zemlja u regiji u iskorištavanju sunčeve energije.

Nema političke volje
U Hrvatskoj se u električnoj energiji iz fotonaponskih sustava podmiruje 0,001 posto potražnje. Očito nema političke volje za promjenama, smatra Majdandžić. Dodaje kako vladaju snažni lobiji koji zagovaraju uvoz ugljena, nafte i plina te i dalje sprečavaju veće korištenje energije iz obnovljivih izvora po uzoru na Njemačku, Austriju i Dansku. (B. Ranogajec)

Komentirajte prvi

New Report

Close