Talijani prekinuli ucjene, konačno preuzimaju Cimos

Autor: Marija Brnić , 20. ožujak 2017. u 14:02
Pogon Cimosa u Roču/Duško Marušić/PIXSELL

Palladio Finanziaria dogovor sa sindikatima oko viška zaposlenih.

Agonija slovenskog Cimosa, u čijem su vlasništvu i pogoni u Istri, okončana je nakon sporazuma talijanskog fonda Palladio Finanziaria i sindikata Cimosa iz Slovenije i Hrvatske.

Time su za talijanskog ulagača otklonjene prepreke za stupanje na snagu još lani zaključenog privatizacijskog ugovora sa slovenskom državom. Drugu spornu točku u preuzimanju Cimosa, vezano uz zabilježbu DORH-a nad zemljištem u Istri na koje se upisao Cimos, a što je zakonski upitno jer nije provedeno kroz postupak pretvorbe, prema dostupnim informacijama, Talijani namjeravaju rješavati u hodu.

 

7 milijuna

eura uskoro će Slovenija uplatiti Hrvatsko za stari dug Cimosa

U ovom trenutku, kažu izvori iz Slovenije, prioritet im je konačno preuzeti Cimos. Takvim raspletom događaja u Hrvatskoj mogu biti zadovoljni, jer se sada može potpisati sporazum o nagodbi oko starih dugova Cimosa Riječkoj banci, koji su dvije vlade već odobrile. Nakon potpisa tog dokumenta Slovenija bi RH trebali uplatiti dogovorenih 7 milijuna eura za potraživanja koja je sudski tražio DAB, a što se zaposlenih u hrvatskim pogonima tiče, postignutim su dogovorom zadovoljni i sindikati.

Knjige narudžbi popunjene su, kažu, u segmentu proizvodnje koji se odvija u našim pogodnima, dok su u slučaju manjka poslova ugovorene povoljnije otpremnine. "Zadovoljni smo što je nađeno rješenje koje omogućuje restrukturiranje i opstanak Cimosa, s obzirom na važnost pogona na našem području, u kojima je preko tisuću radnika", ističe gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da li netko sjeća dobrog starog Amike 8?

New Report

Close