Talijani ostavili Upravu DDOR-a

Autor: Vladimir Harak , 09. lipanj 2008. u 06:30

Talijanska Fondiaria pola godine nakon kupnje novosadskog DDOR-a zadovoljna radom Uprave

Pola godine poslije preuzimanja drugog po značenju osiguravatelja u Srbiji – preuzimanje DDOR Novi Sad obavljeno je u studenom 2007. godine – talijanska Fondiaria SAI povukla je prvi veliki potez. Uprava DDOR Novi Sad potvrdila je 3. lipnja da Darko Botić ostaje generalni direktor te osiguravajuće kuće. Upravni odbor prihvatio je i tromjesečno izvješće o poslovanju, ali ovaj dokument još nije dostupan javnosti.

Zadovoljni Talijani
Činjenica da Botić ostaje na čelnom mjestu u DDOR-u Novi Sad posredno govori da su Talijani zadovoljni načinom vođenja novosadskog osiguravatelja i da se može očekivati samo fino dotjerivanje, a ne nekakve dramatične promjene u sastavu menadžmenta i strategijskim odlukama. To se moglo vidjeti još početkom godine, kada je Fondiaria SAI i formalno preuzela DDOR. Talijani su na čelu Uprave zadržali jednog od najcjenjenijih financijskih stručnjaka u Srbiji – dr. Veroljuba Dugalića, kome su samo u funkciji potpredsjednika pridodali svog eksperta, dr. Christiana Otta Neua. Problem DDOR-a nije u manjku tržišta i lošem imidžu. Dapače, novosadski osiguravatelj kontrolira nešto manje od trećine srbijanskog tržišta i ima izniman ugled, posebice u tzv. corporate dijelu. Međutim, novi igrači na tržištu osiguranja (Delta Generali, Wiener Stadtische, Uniqa, Grawe…), neopterećeni naslijeđenim dubiozama i prevelikim kadrovskim aparatom, nastupaju agresivno i sustavno otimaju dio po dio tržišta. Izvješće Narodne banke Srbije za prvo tromjesečje 2008. godine pokazuje da je došlo do novog pada udjela DDOR-a na tržištu i rasta udjela tzv. novih konkurenata. Naime, na kraju trećeg kvartala 2007.godine udio DDOR-a na tržištu bio je 28,75 odsto, dok je koncem prvog tromjesečja ove godine to palo ne 27,94 postotaka. Istodobno je udio Delte Generalija porastao, sa 13,76 posto koncem trećeg tromjesečja prošle godine na 15,44 postotka na kraju prvog kvartala 2008. godine.

Očekivanje poteza
Zato se od Fondiarie SAI mogu prvenstveno očekivati potezi koji bi mogli utjecati na racionaliziranje poslovanja DDOR-a. To se posebice odnosi na broj zaposlenih, gdje bi Talijani mogli inzistirati da se produktivnost po zaposlenom dovede na razinu najozbiljnijih konkurenata. Činjenica da je čist profit DDOR-a u 2008. godini za četiri i pol puta manji nego u 2006. godini govori da je znatan nivo novaca otišao u otpremnine i zatvaranje socijalnog problema u DDOR-u. Na tržišnom i na marketinškom planu napravljen je jedan pametan potez. S glavnim financijskim partnerom Metals bankom, gdje DDOR, odnosno Fondiaria SAI ima 15,12 odsto kapitala, razvijen je projekt Banka plus. Riječju, poslovna mreža Metals banke otvorena je za proizvode DDOR-a, što znači da će se police osiguranja ove kuće moći ugovorati na šalterima jedne od najboljih banaka u Srbiji.




Komentirajte prvi

New Report

Close