Tadić hitnim odlaskom u Torino spašava Fiatovo ulaganje u Kragujevac

Autor: Rato Petković , 21. prosinac 2009. u 22:00

U talijanskoj tvrtki uvjeravaju da će ovaj tjedan uplatiti 100 milijuna eura kao potvrdu ulaska u Zastavu

Predsjednik Uprave talijanskog Fiata Sergio Marchionne uvjeravao je tijekom vikenda u Torinu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića kako će Fiat ovaj tjedan potpisati aneks ugovora sa srbijanskom vladom o ulaganju u tu zemlju.

Nepotpisan aneks
Također je obećao uplatiti 100 milijuna eura koliko je potrebno da bi Fiat preuzeo većinsko vlasništvo u kragujevačkoj tvornici automobila Zastava. Tadić se u Beograd vratio daleko bolje raspoložen nego što je bio kad je otišao u Italiju. On se, naime, zajedno s Mlađanom Dinkićem, ministrom ekonomije i glavnim kreatorom aranžmana s Fiatom, tijekom vikenda “iznenada” pojavio u Torinu, nastojeći doznati namjere talijanske kompanije u vezi s gradnjom nove tvornice automobila u koju Fiat treba uložiti 700, a srbijanska vlada preostalih 300 milijuna eura ustupanjem imovine i gradnjom infrastrukturnih objekata. Zabrinutost srbijanskih vlasti zbog realizacije aranžmana koji je vladajućoj koaliciji bio jedan od glavnih aduta na parlamentarnim izborima nastala je zbog višekratnog odgađanja poslovodstva Fiata da uplatom početnog dijela kapitala potvrdi namjere o ulaganju. U tvornici bi se trebalo proizvoditi do 300.000 automobila godišnje, od kojih je 95 posto namijenjeno prodaji na stranim tržištima. Početna proizvodnja od 200.000 automobila donosi Srbiji najmanje dvije milijarde eura deviznog priljeva godišnje. Fiat je, prema ugovoru, još prije godinu dana trebao uplatiti 200 milijuna eura, ali je zbog krize u automobilskoj industriji tražio da se prva uplata prepolovi. Vlada je zahtjev prihvatila, ali aneks ugovora koji omogućava promjenu ugovorenih uvjeta Fiat još nije potpisao. Zato je s vremenom rasla zabrinutost zbog gradnje tvornice, posebno jer je srpska strana počela graditi autocestu koja povezuje Kragujevac s koridorom X. Prošli tjedan otvorena je i slobodna carinska zona preko koje će se obavljali bescarinski poslovi vezani za proizvodnju i prodaju automobila.

Novi modeli
Tadiću su u Torinu prikazani i novi modeli koje Fiat namjerava plasirati na tržište, od kojih bi se jedan od 2011. proizvodio u Kragujevcu. Obećano je također da će u novu tvornicu biti ugrađena najsuvremenija tehnologija tako da će, kako je rekao Marchionne, preuzimanje Zastave ojačati Fiat na tržištu.

Politizacija

Oporba koristi kašnjenje
Kašnjenje s ulaganjem Fiata počela je koristiti opozicija za propagandu protiv aktualne vlasti. Oporba prikazuje aranžman kao prijevaru biračkog tijela. Kampanja se pokazala korisnom jer je vladajuća koalicija izgubila izbore u jednoj od 17 beogradskih općina, što je u vladajućim krugovima doživljeno kao pokazivanje biračkoga “žutog kartona” vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close