Syngenta odbila ponudu Monsanta

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2015. u 22:00
Odbijenica je logična/REUTERS

Ponuđenih 46 milijardi dolara od američkog diva Švicarci smatraju premalim iznosom.

Švicarska Syngenta, najveći svjetski proizvođač zaštitnih sredstava u poljoprivredi, odbila je ponudu za preuzimanje američkog Monsanta tešku 46 milijardi dolara.

Kako je u petak u priopćenju pojasnio predsjednik kompanije Michel Demare, Monsantova ponuda podcjenjuje vrijednost Syngente unatoč tome što je trenutno vrednovanje pod negativnim utjecajem jakog švicarskog franka. K tome, ističe Demare, američki prijedlog "pati" od nedostatka odgovora kako bi preuzimanje zadovoljilo regulatore tržišnog natjecanja. Naime, američko-švicarskim spajanjem – uvjerljivo najvećim ikada u kemijskom sektoru – bio bi stvoren neprikosnoveni svjetski div u proizvodnji herbicida, pesticida i sjemena.

Monsanto je ukupno ponudio 449 franaka po dionici, 35 posto više od zaključne burzovne cijene Syngentine dionice od četvrtka. Gotovinom bi Amerikanci platili 45 posto transakcije, a ostatak u dionicama. Analitičari tvrde da je švicarska odbijenica u neku ruku logična. "Dugoročna prognoza za Syngentu je dobra, pa mogu shvatiti da traže višu premiju", izjavio je za Bloomberg Patrick Rafaisz, analitičar u Bank Vontobel. "Te dvije kompanije imaju različite korporativne kulture. Bilo bi ih vrlo teško spojiti bez neefikasnosti", dodaje Rafaisz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close