Stop proizvodnji nakon gotovo 40 godina: Legendarni automobil od danas odlazi u povijest

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2019. u 09:41
Arhivska fotografija: Patrik Macek / Pixsell

Sve Bube nastale nakon prvog redizajna proizvedene su u tvornici u Puebli i otamo distribuirane širom svijeta.

Posljednja Buba silazi danas s proizvodne trake u Volkswagenovoj tvornici u Puebli u Meksiku, gdje se automobil koji je postao kulturnom ikonom proizvodio gotovo 40 godina, objavio je Volkswagen u srijedu.

Njemački proizvođač automobila svečano je obilježio kraj proizvodnje Bube, auta koji je zaradio mjesto u popularnoj kulturi zbog svojeg jedinstvenog oblika i odanih fanova koji su voljeli njezin zrakom hlađeni stražnji motor, njezinu reputaciju da je neuništiva i slavni status nakon niza holivudskih filmova u kojima ima glavnu ulogu ("Herbie").

"Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube", rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi u priopćenju za medije.

"Premda joj je kucnuo čas, zauvijek ćemo poštovati ulogu koju je taj auto odigrao u evoluciji našeg brenda".

Buba je prvi put uvezena na sjevernoamerička tržišta iz Njemačke 1949. Gotovo 5 milijuna primjeraka prodano je u Sjedinjenim Državama, što je predstavljalo oko četvrtinu od prodanih 21,5 milijuna Buba širom svijeta. Volkswagen je potkraj 1990-ih uveo redizajniranu Bubu novim generacijama vozača i prodao više od 1,2 milijun primjeraka širom svijeta.

Treća, sadašnja generacija Buba izašla je na tržište 2011.

Sve Bube nastale nakon prvog redizajna proizvedene su u tvornici u Puebli i otamo distribuirane širom svijeta.

Zadnji automobil proizveden – denim blue kupe – ostat će u Volkswagenovu muzeju  u Puebli. Tvrtka će uskoro početi proizvoditi kompaktne sportske automobile dizajnirane za sjevernoameričko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close