Što piše u knjizi “Istina o Ikei”

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2014. u 16:04
Foto: Petar Glebov / Pixsell i Amazon

Autor knjige Johan Stenebo bio je osobni asistent milijarderu Ingvaru Kampardu, osnivaču i vlasniku Ikee.

Johan Stenebo punih je 20 godina bio jedan od vodećih direktora prestižne švedske tvrtke Ikea. Ne čudi stoga njegova želja za pisanjem knjige "Istina o Ikei".

Tijekom svih tih godina, Stenebo je bio i osobni asistent milijarderu Ingvaru Kampardu, osnivaču i vlasniku Ikee, a u svojoj knjizi otvoreno govori o događanjima unutar žuto-plavih zidova.

Knjiga je podijeljena u tri dijela: Ingvar Kampard, tvrtka i budućnost.

Prema Stenebou, 88-godišnji Ikein vođa iznimno je inteligentan i lukav korporativni šef, ali i iznimno škrt, i to ne samo prema sebi. Tako mnogi čelni ljudi Ikee na poslovna putovanja lete ekonomskom klasom i odsjedaju u jeftinim hotelima.

Vrlo je zanimljivo i poglavlje o tvrtki. Dok su većini kupaca najpoznatiji Ikeini "uradi sam" proizvodi u maloprodaji, uspješnosti tvrtke najviše pridonosi stvari koje se odvijaju u pozadini: nabava izvorne sirovine, proizvodnja, logistika i narudžba. 

U trećem  i posljednjem poglavlju, Stenebo se posebno osvrće na Ikeinu budućnost koja je u rukama njegovih sinova Petera, Jonasa i Matthiasa. Prema autoru knjige, radi se o nekompetentnim menadžerima koji žive u očevoj sjeni.

Izvor: Cooler Insights

Komentirajte prvi

New Report

Close