Stižu nove velike nevolje za Volkswagen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2015. u 10:10
Foto: DPA/PIXSELL

EIB je od 1990. odobrio Volkswagenu kredite u iznosu od oko 4,6 milijardi eura.

Europska investicijska banka (EIB) ispitat će je li Volkswagen koristio ikakve kredite od te banke u razvoju sustava za varanje na testovima emisije šetnih plinova na dizel vozilima te bi mogla zatražiti vraćanje tog novca, kazao je čelnik EIB-a Werner Hoyer.

"EIB bi mogao biti pogođen aferom s emisijama jer moramo ispuniti određene klimatske ciljeve kod davanja kredita", kazao je Hoyer u intervjuu Süddeutsche Zeitungu, objavljenom u ponedjeljak. 

Najveći europski proizvođač automobila priznao je varanje na testovima emisija štetnih plinova na dizelskim vozilima.

EIB je od 1990. odobrio Volkswagenu kredite u iznosu od oko 4,6 milijardi eura, između ostalog za razvoj motora s nižim emisijama i otvaranje proizvodnih pogona u Južnoj Americi. Od te brojke, oko 1,8 milijardi eura i dalje nije vraćeno, piše Süddeutsche Zeitung.

EIB će provesti  "vrlo temeljitu istragu" o tome za što je VW koristio sredstva, kazao je Hoyer njemačkom listu na marginama sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Limi u Peruu.

Ako se utvrdi da su sredstva korištena za druge svrhe od onih za koje su namijenjena, banka EU-a morat će "se zapitati hoće li tražiti povrat tih kredita", rekao je Hoyer. Dodao je, također, da je "vrlo razočaran" Volkswagenom, te da će odnos EIB-a prema tom proizvođaču automobila biti znatno pogoršan zbog skandala.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo informacije radi. Dobit VW u 2014 iznosila je nesto vise od dvadeset milijardi eura. 50% su isplatili kao dividendu a 50% su ostavili kao cashflow u kompaniji. Posto se u vasem tekstu navodi, da se radi i kreditu a ne o nikakvim poklonjenim sredstvima, znaci, moze banka samo mozda traziti 0,5% visu kamatu, ako se ispostavi, da dio novca nije namjenski trosen. I to je sve! Ne pravite od muhe slona!

New Report

Close