Stepišnik: Slovenskoj vladi ne treba biti važno čiji je Mercator

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2013. u 15:23
Photo: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL

Stepišnik je rekao da se pokazalo kako se Mercator prodaje godinu dana prekasno

Slovenski ministar gospodarstva Stanko Stepišnik neizravno je u petak komentirao neslužbene informacije da se je slovenska vlada složila s prodajom Mercatorovih dionica koje ima Nova Ljubljanska banka (NLB) koncernu Agrokor izjavivši da vladi više ne bi trebalo biti važno čiji je Mercator.

"Za vladu više ne bi smjelo biti važno tko je vlasnik Mercatora", rekao je Stepišnik prilikom posjeta tvornici aluminija (Talum) u Kidričevom, dodajući da je važno da novi i vlasnik nastavi razvijati Mercatorovu mrežu te da u njoj ostanu proizvodi slovenskih dobavljača.

Stepišnik je rekao da se pokazalo kako se Mercator prodaje godinu dana prekasno budući da je, po neslužbenim informacijama, Agrokor sada za dionicu tvrtke spreman po neslužbenim informacijama dati 120 eura, dok je prošle godine nudio 221 euro.

"Budemo li čekali, cijena će biti još niža", rekao je slovenski ministar za gospodarstvo Stanko Stepišnik.

O svojoj suglasnosti za potpisivanje ugovora s Agrokorom, u sklopu prodajnog konzorcija koji raspolaže s 43 posto Mercatorovih dionica, upravo raspravlja nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) kao najvećeg pojedinačnog vlasnika, a slovenski mediji navode da je vjerojatno da će se odlučiti za prodaju nakon što je to u četvrtak, po neslužbenim i nepotvrđenim informacijama, već učinila Nova Ljubljanska banka (NLB).

Slovenski mediji popodne javljaju da je odluku o prodaji dionica Mercatora koncernu Agrokor već donijelo 5-6 banaka i fondova.

Financijski analitičar Andraž Grahek izjavio je popodne za televizijsku postaju POP-TV da bi u slučaju dogovora konzorcija sadašnjih vlasnika Mercatora i Agrokora do završetka operacije moglo proći oko šest mjeseci, jer se o spajanju moraju izjasniti i regulatorni organi u više država.

Poslovni list "Finance" i neki drugi mediji navode da bi u slučaju da se posao, čija se vrijednost procjenjuje na oko 450 milijuna eura, postigne, to značilo da će se sadašnje maloprodajne mreže Konzuma i Mercatora u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji spojiti u holding za koji neki navode da će se zvati Adria Retail te da će u njemu velik vlasnički udjel imati američki fondovi Blackstone i One Equity Partners, koji su spremni financirati preuzimanje Mercatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close