Stečaj Svee čavao u lijesu slovenske industrije namještaja

Autor: Ante Pavić , 04. prosinac 2013. u 09:54
Tvrtka duguje radnicima 600.000 eura tj. tri plaće

Svea se nije uspjela dogovoriti s bankama, vlasnicima i dobavljačima o sanaciji, a država je odustala od pomoći pa je stečaj bio neminovan.

Posljednji proizvođač kuhinjskog namještaja i jedan od posljednjih slovenskih proizvođača namještaja Svea odlazi u stečaj. Vodstvo Svee nije se uspjelo dogovoriti s bankama, vlasnicima i dobavljačima o sanaciji, a kako je još i država odustala od pomoći poduzeću stečaj je bio neminovan za tvrtku koja posljednjih nekoliko mjeseci doživljava agoniju.

Svea svojim dobavljačima duguje 1,8 milijuna eura, bankama ne vraća osam milijuna eura vrijedne kredite, a vlastitim zaposlenicima duguje ukupno 600.000 eura, što je vrijednost plaće za tri mjeseca i dva dijela regresa. Stečaj kojega je predložila Uprava na čelu sa Sonjom Klopčić iznenadio je veliki dio javnosti, budući da je slovenska vlada prethodno pokazala spremnost da Svei pomogne s 3,6 milijuna eura prije nego u vlasništvo uđe turski kupac koji je u međuvremenu odustao. Svea se s Vladom dogovorila oko pomoći uz uvjet dogovora s bankama o otpisu dijela dugova te pretvaranje ostatka dugova u kapital. Iako je Svei to gotovo pa uspjelo, vlada je zaključila da joj neće odboriti pomoć jer dogovor nije uspio do kraja, smatrajući da je rizik za uspješnost prerestrukturiranja poduzeća bio previsok. "Ulaganja za očuvanje radnih mjesta bila bi previsoka i neekonomična u odnosu na alternative koje su na raspolaganju", dodali su u vladi.

 

1,8milijuna

eura duguje Svea svojim dobavljačima

U Svei smatraju da je vlada najodgovornija za njihovu propast jer je Ministarstvo gospodarstva  i tehnološkog razvoja smislilo vlastiti način pomaganja poduzeća koji se kosio sa Sveinim prijedlozima te da je do stečaja došlo zbog predugog otezanja države i njezinog oklijevanja u pomaganju opstanka poduzeća za koju su u sindikatima uvjereni da ima budućnost. Predsjednik Nadzornog odbora Svee Tomo Garantini koji je prije dvije godine preko Regionalnog centra za razvoj ušao u vlasništvo Svee, izjavo je za slovenski Dnevnik da je uvjeren kako vlasnici nisu imali velikog udjela u propasti nekada vrlo uspješnog poduzeća koji je bio pojam za kuhinjski namještaj u nekadašnjoj zajedničkoj državi. Za propast poduzeća ponajviše krivi gospodarsku krizu i nesustavni pristup države u izvlačenju poduzeća iz nevolje. Krivci su za njega, doduše daleko manji, i katastrofalna poplava iz 2010. godine koja je na neko vrijeme zaustavila proizvodnju, te pojedine krive odluke menadžmenta. Njegove konstatacije slabo će utješiti 110 radnika koji će ostati bez posla. Predsjednik sindikata Svee tvrdi da je menadžment mogao prodati neučinkovite dijelove tvrtke umjesto da su uzimali kredite koji su sada došli na naplatu.

Svejedno smatra da Svea ima budućnost, pogotovo uspješna linija kuhinja Stella Lunare te lijepljene grede za građevinske tvrtke. Zato je kazao da radnici Svee razmišljaju o stvaranju zadruge koja bi proizvodne kapacitete iz stečajne mase uzela u najam i tako osigurala kruh za oko 30 radnika. Svea je osnovana 1949. godine kao Žaga KLO Zagorje. Tek je 1967. predloženo da se imenu poduzeća doda Svea Lesno industrijsko podjetje Zagorje ob Savi. Svea je zapravo skraćenica za švedsku pokrajinu Sveland iz kojega potječe tip kuhinje koju je Svea kao prva u Sloveniji počela proizvoditi 1960. godine. Kako je interes kupaca za kuhinjski namještaj tada iznimno rastao, krajem 60-ih godina odlučeno je da se proizvodni kapaciteti prošire. Danas je Svea propalo poduzeće koje će pamtiti kao pionira u proizvodnji modernog kuhinjskog namještaja u bivšoj Jugoslaviji.

Prisilna naplata

Nestanak Borovo Tradea

Borovo Trade koji ima 33 poslovnice u Sloveniji također je pred nestankom. Mogućnost da ga dokapitalizira hrvatski vlasnik Borovo su praktično nikakve, piše Dnevnik. Kako je Borovo završilo u predstečajnoj nagodbi nada se da će uspjeti postići dogovor s vjerovnicima. Kako Borovo zbog toga nije u mogućnosti utjecati na vlastitu sudbinu, očito je da će se Borovo Trade morati snaći sam i probati se dogovoriti s vjerovnicima od kojih neki sve glasnije zahtijevaju prisilnu naplatu svojih potraživanja prema tvrtki kćeri vukovarskog kombinata.

Komentirajte prvi

New Report

Close