Standard&Poor’s suočen i s mogućim tužbama američkog SEC-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 12:03
Foto: Thinkstock

Iz S&P-a su izvijestili da surađuju sa SEC-om i da će tako nastaviti činiti i dalje.

Matična tvrtka rejting agencije Standard&Poor's, protiv koje su američke vlasti pokrenule sudski spor težak pet milijardi dolara zbog kreditnih rejtinga, objavila je da bi se uskoro mogla suočiti i sa sličnom tužbom američke Komisije za vrijednosne papire (SEC).

U obavijesti regulatornim vlastima McGraw-Hill Financial navodi kako je 22. srpnja primio obavijest da u SEC-u istražuju podizanje građanskih tužbi zbog navodnog kršenja propisa o vrijednosnim papirima u slučaju S&P-ovih rejtinga u šest transakcija vrijednosnim papirima pokrivenima hipotekama na poslovnim nekretninama, izdanih 2011. godine. U toj obavijesti navodi se da SEC smatra da bi građanske tužbe mogle biti opravdane.

Iz S&P-a su izvijestili da surađuju sa SEC-om i da će tako nastaviti činiti i dalje. Glasnogovornica Catherine Mathis potvrdila je da 5 milijardi dolara teška tužba, koju je prošle godine protiv S&P-a podiglo američko ministarstvo pravosuđa, ne uključuje vrijednosne papire pokrivene hipotekama na poslovnim nekretninama.

Ako SEC odluči podići tužbu protiv S&P-a bio bi to prvi put da je ta agencija tužila neku značajnu tvrtku za dodjelu kreditnih rejtinga.

U razgovoru za Reuters, dužnosnik SEC-a Andrew Ceresney u travnju je bio izjavio da agencija poduzima nove mjere protiv rejting agencija zbog lošeg izvješćivanja i drugih kršenja pravila agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close