Srpski sindikati metalaca protiv Gredeljeve ponude

Autor: Rato Petković,VLM; Ivan Pandžić , 26. svibanj 2011. u 22:00

Zahtijeva se da se posao obnove 10 lokomotiva vrijedan tri milijuna eura dodjeli srpskoj tvrtki iako su na natječaju bili skuplji i ne mogu obaviti posao, direktor Gredelja vjeruje da će u Srbiji prevladati europski principi

Dva najveća sindikata metalaca u Srbiji, Samostalni sindikat i Nezavisnost, uputili su pisma premijeru Mirku Cetkoviću i ministru infrastrukture Milutinu Mrkonjiću sa zahtjevom da ponište natječaj o remontu deset električnih lokomotiva na kojemu je pobijedio TŽV Gredelj jer je dao najbolju ponudu. Riječ je o poslu vrijednom oko tri milijuna eura.

Sindikalisti traže da se taj posao povjeri poduzeću MIN-lokomotiva iako je njegova ponuda bila nepovoljnija od zagrebačke tvornice. U zahtjevu za poništenje natječaja sindikalisti se pozivaju na socijalno-ekonomski sporazum, potpisan u travnju, kojim se vlada obvezala stvarati uvjete za gospodarski rast, uz očuvanje zaposlenosti i makroekonomske stabilnosti. Vlada se obvezala, podsjećaju dvije udruge sindikata metalaca, kako će u dobivanju posla prednost imati domaća poduzeća.Prema postojećem zakonu srpska poduzeća imaju prednost sve dok cijena njihovih usluga nije veća za 20 posto od ponude inozemnih tvrtki. Budući da je Gredelj dobio od Železnice Srbije taj posao, MIN-lokomotiva je na natječaju dala ponudu koja je za više od 20 posto veća od cijene zagrebačkog poduzeća. Sudeći prema prvim reagiranjima na portalima domaćih medija, zahtjev metalaca ocijenjen je neumjesnim, s objašnjenjem zašto bi se iz socijalnih razloga plaćala osjetno veća cijena domaćim poduzećima ako je ponuda inozemne tvrtke neuporedivo povoljnija u financijskom pogledu. Predsjednik Uprave TŽV-a Gredelj Ivan Tolić kaže da niška MIN-lokomotiva uopće ne može odraditi posao remonta. Jer da može, dobili bi ga od Železnica Srbije, a ne bi bio raspisan međunarodni natječaj na kojem je Gredelj ponudio u prvom krugu najpovljniju cijenu. Trenutačno traje žalbeni rok. “Srbija ima pretenzije za pristup Europskoj uniji i nadam se da će se tako i ponašati te provesti natječaj do kraja bez poništavanja” zaključio je Tolić.

Komentirajte prvi

New Report

Close