Srpski izvoz u Italiju dostigao uvoz

Autor: Rato Petković,VLM , 16. listopad 2011. u 22:00

Talijanski ministar vanjskih poslova Frattini u Beogradu najavio produbljivanje odnosa dviju zemalja

Ekonomska kriza u eurozoni i Italiji neće ugroziti gospodarsku suradnju Italije i Srbije. Optimistična tvrdnja koju je talijanski ministar Franco Frattini izrekao prilikom prošlotjednog posjeta Beogradu amortizirala je strahovanja u srpskim poslovnim krugovima. Italija je prvorazredni vanjskotrgovinski partner Srbije i jedini strateški partner u EU.

U Srbiji posluje 250 talijanskih tvrtki u kojima radi 18.000 radnika, a robna razmjena između dvije zemlje dostignut će do kraja godine rekordne tri milijarde eura, 25 posto više nego lani. Najavu još većih ulaganja talijanskoga kapitala u Srbiju Fratini je potkrijepio podacima o rastu industrijske proizvodnje 4,6 posto i izvoza za 17 posto. Fratinijeva uvjeravanja potvrdio je i Benetton koji je, nakon kupnje niške tekstilne tvornice, najavio ulaganje 50 milijuna eura u njezinu modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta. Vlada i srpski poslovni svijet s velikom pozornošću prate zbivanja u Italiji i zabrinuti su kako će se njezin proračunski deficit od 120 posto odraziti na potražnju. Srpske tvrtke na talijansko tržište izvoze robu u vrijednosti većoj od milijarde eura, čime se srpski izvoz gotovo izjednačio s uvozom iz Italije. Toj ravnoteži u vanjskotrgovinskoj razmjeni pridonose i talijanske tvrtke koje posluju u Srbiji i svoje proizvode izvoze u Italiju i na tržište EU. Na srpskom financijskom tržištu važnu ulogu imaju talijanske banke i osiguravajuće kuće. Banka Intesa Sanpaolo vodeća je po plasmanu, Generali je kupio Delta osiguranje, a Fondiaria je vlasnik DDOR-a Novi Sad, druge po veličini osiguravajuće kuće koja je lani ostvarila bruto premiju 98,2 milijuna eura.

Ekonomska suradnja između dvije zemlje osjetno će se povećati početkom proizvodnje automobila u kragujevačkoj tvornici u koju je Fiat uložio 900 milijuna eura. Godišnje će se proizvoditi 200.000 vozila; čak 80 posto dijelova izrađivat će se u Srbiji, a 95 posto automobila završit će na inozemnom tržištu. Talijanska kompanija Edison sklopila je pak strateško partnerstvo s Elektroprivredom o ulaganju u gradnju termoelektrane. S talijanaskim kapitalom izgradit će se i 12 manjih hidrolektrana. Uza sve to, vlada u Rimu odobrila je kredit od 30 milijuna eura za realizaciju infrastrukturnih, komunalnih i ekoloških projekata.

Poziv iz Rusije

Srbija Moskvi najvažniji partner u regiji
Na dan kad je Europska komisija preporučila Srbiju kao kandidata u članstvo EU, ruski veleposlanik Aleksandar Konuzin založio se za angažman ruskih kompanija u gradnji beogradskoga željezničkog čvora, pruga prema Pančevu i Loznici, rekonstrukciji hidroelektrane Đerdap 1 te za produbljavanje korita Dunava i modernizaciju riječnih luka.

Komentirajte prvi

New Report

Close