Srpski Fiat revitalizirao Montekargo i Luku Bar

Autor: Milan Šćekić,VLM , 17. kolovoz 2012. u 16:55

Prvi kontigent Fiatovih automobila tipa 500 L koji se počeo proizvoditi u Kragujevcu u utorak je specijalnim željezničkim vagonima stigao u barsku luku odakle će za nekoliko dana biti otpremljeni u Italiju. U prvoj pošiljci je 206 automobila iz Kragujevca, a još jedna takva pošiljka bi trebal u Bar stići do kraja tjedna.

Od zajedničkog posla talijanske tvornice automobila Fiat i kragujevačke Zastave veliku korist narednih godina imat će i Crne Gora, prvenstveno luka Bar preko koje će ići najveći dio izvoza automobila proizvedenih u Kragujevcu. No profitu se nadaju i u željezničkoj kompaniji Crne Gore za prijevoz tereta Montekargo, kao i špediterskim kućama koje će, sa Željeznicom Srbije organizirati prevoz automobila do Bara. Kako bi proizvodnja, ali i izvoz automobila iz Kragujevca preko Bara trebali rasti veliku uposlenost kapaciteta ostvarit će i Montekargo, naročito nakon najavljene rekostrukcije pruge Bar-Beograd za čije je financiranje zainteresirana i italijanska vlada. Najveću zaradu očekuju u luci Bar koja je prije dvadesetak godina prestala sa unosnim aranžmanom izvoza kragujevačkog Yuga u Sjedinjene Američke Države, neke afričke i azijske zemlje. Nakon višegodišnje pauze ponovo je živo na 22 hektara lučkog placa u Baru. Do kraja ove godine preko luke Bar biće izvezeno oko 20.000 automobila proizvedenih u Kragujevcu od čega će biti ostvareno oko 700.000 eura prihoda.

Kako bi već naredne godine broj izvezenih automobila preko luke Bar trebao porasti na 200.000 komada, očekuje se kako će prihodi crnogorske luke od tog posla premašiti četiri milijuna eura. Direktor luka Bar Slobodan Pajović kaže da će prvi brod sa Fiatovim automobilima proizvedenim u Kragujevcu za Italiju krenuti početkom narednog tjedna. Prijevoz od Bara do talijanskih luka obavljat će jedan od najvećih europskih Ro-Ro prijevoznika napuljski Grimaldi. Ono je također značajno za crnogorske kompanije luka Bar i Montekargo jeste da će Grimaldijevi brodovi koji budu prevozili automobile u talijanske luke iz Italije za Kragujevac istim putem prevoziti rezervne djelove za Zastavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close