Srpski ‘AZTN’ zasad nije novčano kaznio Agrokor

Autor: Danijela Jozić / VLM , 08. siječanj 2013. u 22:01
Ivica Todorić prošao neokrznut/J. G./PIX

Antimonopolistička agencija donijela je četiri rješenja za Agrokorove tvrtke u Srbiji, ali bez novčanih kazni za Ideu i Dijamant dok Frikom još čeka ishod.

Tri Agrokorove tvrtke u Srbiji – Idea, Dijamant i Frikom – dosad nisu platile niti jednu novčanu kaznu radi kršenja tržišnog natjecanja na tom tržištu.

Iako se posljednjih godina pisalo o nemalim kaznama koje je srbijanska antimonopolna agencija odredila Agrokorovim kompanijama, doznajemo da su u konačnici sva donesena rješenja pravomoćno okončana bez ijedne kazne na račun tvrtki iz koncerna Ivice Todorića. Poslovni dnevnik je od Komisije za zaštitu konkurencije dobio informacije prema kojima  su za Agrokorove tvrtke dosad donesena četiri rješenja: dva za trgovački lanac Idea te po jedno za Frikom i Dijamant. Posebno je interesantno da su i Idea i Dijamant sami pokrenuli postupke pred Komisijom zbog povrede tržišnog natjecanja i to zbog tzv. zabranjenih sporazuma sa tvrtkama Swisslion (u vlasništvu poduzetnika Rodoljuba Draškovića) te Grand Proma (danas u sastavu Atlantic grupe). Nakon što je Upravni sud te slučajeve vratio na početak Komisija je donijela rješenja u kojima je ustanovljena povreda konkurencije ali je Idea bila oslobođena od plaćanja  kazne. Dijamant je postupak pred Komisijom pokrenuo 2009., u tom slučaju nije bilo upravnog postupka a tvrtka, kako pojašnjavaju u Komisiji, nije prekršajno kažnjena jer su "ispunili uvjete predviđene prethodnim zakonom".

Što će pak biti s rješenjem tj. propisanom kaznom od 2,64 milijuna eura koju je krajem prošle godine za Frikom odredila Komisija, ostaje nepoznato. Riječ je o kazni koja odgovara iznosu od četiri posto Frikomovog prihoda u 2009. kada je ta tvrtka, kako to tvrdi Komisija,  kršila tržišno natjecanje na način da su s kupcima iz maloprodaje sklapali tzv. tipske ugovore.  Frikom je, kako stoji u rješenju, partnerima iz maloprodaje nametao obavezu da primjenjuju cijene koje on odredi. Također, Frikomovi kupci su imali obavezu ekskluzivne kupovine njihovih proizvoda uz zabranu prodaje konkurentskih proizvoda te je ugovaran ekskluzivitet u rashladnim uređajima. Iz Agrokora je tada poručeno da će "postupiti u skladu sa zakonom" tako da ostaje nepoznato jesu li se žalili na spomenuto rješenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close