Srpske državne tvrtke ostvarile gubitak od 900 milijuna eura

Autor: Rato Petković , 26. studeni 2009. u 22:00

S dobiti od 100 milijuna eura prošle godine Telekom Srbije jedina iznimka

Na ljestvici srpskih kompanija s najvećim prihodima uvjerljivo je prva Naftna industrija Srbije sa 3,7 milijardi eura, ali istodobno je prošlu poslovnu godinu završila s gubitkom od 86 milijuna eura. Prema ostvarenoj dobiti prvo mjesto pripalo je, prema tradicionalnom godišnjem prikazu Economist Media Groupa, Telekomu Srbije sa 100 milijuna eura.

Rast privatnih
Vladimir Lučić iz Telekoma najavio je kako će prihod ove godine biti šest posto veći, dok će dobit narasti čak za 18 posto. Dragan Filipović, direktor trgovačkog lanca Maxi iz Delta holdinga, najavio je još bolju 2010., u kojoj će biti otvoreno više velikih prodajnih objekata. Na drugome mjestu po ostvarenom prihodu je Delta holding Miroslava Miškovića sa 1,57 milijardi eura, što je najbolji plasman te kompanije jer je prestigla Elektroprivredu koja je ostvarila prihod od 1,54 milijarde eura. Među prvih deset prvi put su se našli javno poduzeće Putevi Srbije i privatna kompanija East Point Holdings Zorana Drakulića. Na ljestvici se nalaze još Telekom (1,1 milijarda eura), US Steel (908,9 milijuna eura), Srbijagas (646,5), Jugorosgas (548) i Lukoil (412,6 milijuna).

Analiza poslovanja
Zanimljivo je da po prihodu visoka mjesta zauzimaju kompanije gubitaši poput NIS-a i Elektroprivrede. Poslovanje kompanija analizirala je tvrtka Altis kapital, koja je utvrdila da su poduzeća u većinskom državnom vlasništvu ostvarila gubitak od 900 milijuna eura, koji bi bio još veći da se u tom društvu ne nalazi Telekom.




Komentirajte prvi

New Report

Close