Srbiji treba kapital kao žednome voda, ali Telekom Austria demantira interes za njihov Telekom

Autor: Rato Petković,VLM , 11. srpanj 2012. u 12:15

Telekom Austria trenutno ‘nema na dnevnom redu’ ponovno angažiranje oko kupovine Telekoma Srbija, objavio je srpski Blic.

“Telekom Austria u ovom trenutku ne razmatra mogućnost ponovnog angažiranja oko kupovine Telekoma Srbija s obzirom da nije raspisan natječaj za prodaju ovog srpskog operatera”, izjavio je glasnogovornik TA Alexander Kleedorfer, povodom spekulacija da se ova kompanija namjerava ponovno angažirati oko kupovine srpskog Telekoma.

Nedavno je naime bečki ekonomski dnevnik Wirtschaftsblatt objavio da austrijski koncern Telekom Austria (TA) neće sudjelovati u privatizaciji kosovskog PTK, ali da se namjerava ponovno angažirati oko kupovine Telekoma Srbija.

Obnovljeno zanimanje Telekoma Austria (TA) za kupnju srpskog Telekoma, jedne od najprofitabilnijih domaćih kompanija s više od šest milijuna korisnika, u službenim beogradskim krugovima nije izazvalo osobitu pažnju, bez obzira što je Srbiji potreban kapital kao žednome voda u pustinji. Proračun je u minusu gotovo milijardu eura, a istu količinu novca do kraja godine treba uplatiti na račun prispjelih dugova.

Vjerojatno bi Austrijanci računali na tu rupu u državnoj blagajni kada bi se ponovno zainteresirali za kupnju Telekoma. Sad sve ovisi o novoj srbijanskoj vladi koja bi se trebala osnovati do kraja srpnja. Prvi pokušaj prodaje propao je jer vlada nije bila zadovoljna ponuđenim iznosom za prodaju 51 posto vlasništva. Vlada je tražila 1,4 milijarde eura, a TA je kao jedini zainteresirani kupac nudio 950 milijuna eura. U međuvremenu je Telekom povećao državni kapital jer je sa 380 milijuna eura otkupio 20 posto vlasničkoga udjela od grčke kompanije OTE. TA u Srbiji već obavlja poslove mobilne telefonije preko vlastite tvrtke VIP mobile. Licenciju je platio 300 milijuna eura, a još pola milijarde eura uložio u gradnju vlastite mreže.

VIP mobile lani je prvi put ostvario dobit, a povećava se i njegov udio na srpskom tržištu mobilne telefonije, na kojem uz domaći Telekom posluje i norveški Telenor, koji je svoju ulaznicu na tržište platio 1,5 milijardi eura.Kad bi TA postao vlasnik srpskog Telekoma, broj mobilnih operatera smanjio bi se s tri na dva. Pitanje je kako bi na to reagirala antimonopolska komisija. Naime, TA bi pokrivao više od 50 posto srpskog tržišta, a preko Telekoma, većinskog vlasnika Telekoma Republike Srpske, ušao bi i u BiH, ali i u Crnu Goru. Stručnjaci se protive prodaji tvrtke čija dobit iznosi 135 milijuna eura godišnje. Vlada šuti jer do izbora nove može obavljati samo tehničke poslove, u što ne spada prodaja domaćih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close