Srbiji 60 mil. € od EK za plinovod do Sofije

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2016. u 22:00
Bugarska postaje posrednik između EK i Moskve pri opskrbi ruskim plinom, Foto: PD

EK je dala potporu Bugarskoj za gradnju plinskog čvorišta Balkan, kojim bi uz plin iz Azerbajdžana, Turkmenistana, , Rumunjske i Bugarske, stizao i ruski plin.

Srbija bi od Europske komisije mogla dobiti oko 60 milijuna eura za gradnju plinovoda Niš–Dimitrovgrad–Sofija, što bi Srbiji omogućilo da dobiva plin iz pravca Bugarske, izjavio je Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

Europska komisija, prema njegovim riječima, želi iz europskih fondova financirati i druge interkonekcije kao što su Bugarska–Grčka–Turska, potom Rumunjska–Bugarska i Bugarska–Srbija. Ostaje pitanje osiguranja dovoljnih količina plina da bi bilo isplativo povezivanje tih plinovoda. Plin bi dolazio iz Azerbajdžana, Turkmenistana, dijela plinovoda Nabucco i plinskog čvorišta Baumgarten u Austriji.
“Bugarska i Europska komisija složile su se da je nužno i prisustvo ruskog plina kako bi posao bio komercijalan i kada je u pitanju isplativost gradnje, ali i kada je riječ o budućoj cijeni plina, jer je realno za očekivati i konkurentnost cijena”, kaže Bajatović.

Svi navedeni plinovodi zaobilaze Srbiju i jedino čemu se može nadati je da će EK pomoći financiranje pravca prema Bugarskoj, ali i osigurati prolaz ruskog plina preko Srbije, jer njega jedino ima dovoljno.
Europska komisija dala je potporu Bugarskoj za gradnju plinskog čvorišta Balkan, kojim bi uz plin iz Azerbajdžana, Turkmenistana, (plinovoda TANAP), Rumunjske i Bugarske, stizao i ruski plin, ali pregovori o tome tek predstoje. Bugarska, također, ubuduće treba biti posrednik između EK i Moskve pri opskrbi ruskim plinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close