Srbijagasu na naplatu stiže 131 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2016. u 21:59
Je li vodstvo Srbijagasa sklapalo štetne ugovore?

U posljednje četiri godine država je jamčila za kredite od 333 mil. eura, koliko se kompanija zadužila kod deset srpskih banaka.

Sljedeće godine na naplatu za ranije uzete kredite Srbijagasu dospijeva 131 milijun eura, a u državnom proračunu za sljedeću godinu planirano je 20 milijuna eura jamstava za novi kredit.

Spasavanje gubitaša tako se nastavlja, piše Blic. U posljednje četiri godine država je jamčila za kredite Srbijagasa u iznosu od čak 333 milijuna eura, koliko se ta kompanija zadužila kod deset srpskih banaka. Banke koje dobro poznaju likvidnost Srbijagasa nisu željele bez državnog jamstva odobriti kredite kompaniji, a riječ je uglavnom o kratkoročnim kreditima, koji su uzimani za tekuće poslovanje i većinu bi trebalo vratiti u 2018., odnosno 2019. godini.

Obveze u sljedećoj godini iznose čak 131 milijun eura, koji bi mogli pasti na leđa poreznih obveznika Srbije, objašnjava list, dodajući da će tako biti s dijelom obveza Srbijagasa do kraja ove godine jer je 61,5 milijun eura pretvoreno u javni dug zbog dugovanja NIS.  Izvor Blica iz Ministarstva financija tvrdi da zbog kašnjenja u restrukturiranju kompanije i sklapanja štetnih ugovora postoji rizik da u 2017. znatan dio zaduženja Srbijagasa plate porezni obveznici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close