Srbija postala Meka za farmaceutske tvrtke

Autor: Rato Petković , 26. listopad 2009. u 22:00

Farma Swiss najavila gradnju nove tvornice u što će uložiti 20 milijuna eura, a čekaju se ulaganja i američkog Elija Lillyja

Ukidanje carina na izvoz lijekova na temelju Protokola koji je potpisan tijekom prošlotjedne posjete ruskog predsjednika Dimitrija Medvjedeva Beogradu stvoreni su uvjeti za privlačenje inozemnih ulagača za pokretanje vlastite proizvodnje ili da budu strateški partneri sa srpskim farmaceutskim kompanijama.

Epohalni uspjeh
Uvrštavanjem lijekova na listu roba koje podliježu režimu slobodne trgovine između Srbije i Rusije već se povećao interes stranih farmacetskih tvrtki za gradnju tvornice lijekova u Srbiji. Takvu mogućnost najavile su Farma Swiss i Eli Lilly. Farma Swiss, ima 12 posto srpskog tržišta, a u gradnju tvornice uložit će 20 milijuna eura, dok Eli Lilly još nije priopćio koliko će investirati u proizvodnju. Philippe Prufer, podpredsjednik te američke kompanije poručujee kako Eli Lilly već surađuje sa srpskim proizvođačima lijekova.Vesna Arsić, državna tajnica u Ministarstvu ekonomije ocjenjuje liberalizaciju tržišta lijekova i ostalih medicinskih proizvoda u prometu sa Rusijom epohalanim doprinosom vlade, jer se stvara konkuretnija pozicija za srbijansku farmaceutsku industriju, koja računa najmanje na udvostrućenje dosadašnjeg izvoza. Ulaganja inozemnih kompanija u domaće tvornice omogućit će povećanje proizvodnje lijekova kako bi se zadovoljila potražnja na ruskom tržištu. Srpske farmaceutske kuće su među rijetkim kompanije koja su se u stanju brzo osposobiti za veću proizvodnju, jer je su već privatizirane gotovo sve osim gotovo sve, osim Galenike. Iako je do skora izvoz lijekova na rusko tržište bio opterećen s 50 posto carinskih pristojbi, lijekovi su činili 10 posto ukupnog srpskog izvoza u tu zemlju. Najveći izvoznik lijekova je vršački Hemofarm, kojega je prije dvije godine, za 480 milijuna eura, kupila njemačka kompanija Stada baš zbog procjene da će preko njega ući na rusko tržište pod povoljnim uvjetima. Dok je Stada kupovala Hemofarm ta srpska tvrtka već je imala tvornicu u Rusiji. Zahvaljujući tome Hemofarm se trenutačno nalazi na 30. mjestu među više od tisuću proizvođača lijekova koji izvoze u Rusiju.Nakon liberalizacije uvoza lijekova Hemofarm planira ući među 10 najvećih izvoznika lijekova u Rusiju. Hemofarm, koji proizvodi 350 različitih vrsta medikamenata, planira ove godine povećati izvoz na 65 milijuna eura. Ambiciozne izvozne poslove na ruskom tržištu najavila je i Galenika. Cilj je povratak nekadašnje pozicije kada je njezin izvoz u Rusiju imao godišnju vrijednost od 60 milijuna eura. Zbog privatizacijskog labirinta kroz kojega je prolazila ta tvornica u prošlosti njezin izvoz pao na simbolične količine.

Gradnja novih tvornica
U Galenici je pri kraju gradnja nove tvornice lijekova u što je uloženo 50 milijuna eura. Početak proizvodnje planiran je za polovicu siječnja.Pored Hemofarma i Galenike na rusko tržište zastupljeni su proizvodi leskovačke tvornice Zdravlje, koje je u vlasništvu Actavisa. Vrijednost dosadašnjeg godišnjeg izvoza Zdravlja iznosi 1,5 milijuna eura, a zrenjaninske Jugoremedije 3,6 milijuna eura.

Galenika

Povratak u Rusiju na velika vrata
Olakšani izvoz na rusko tržište povećat će vrijednost Galenike, koju vlada namjerava privatizirati tijekom 2010. Sadašnja procjena njezine vrijednosti od 200 milijuna eura bit će značajno uvećana. To je bio razlog što je njezina privatizacija, planirana za 2009. godinu odgođena za izduću. Nenad Ognjenović, direktora Galenike, kaže kako je liberalizacijom prodaje lijekova ta tvornica spremna na velika vrata vrati se na rusko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close