Srbija lani uvozila jestivo ulje, a ove godine će ga izvoziti

Autor: Rato Petković , 18. lipanj 2008. u 06:30

Besplatna podjela sjemena suncokreta poljoprivrednicima, u vrijednosti dva milijuna eura, povećala je zasijane površine za četvrtinu

Za razliku od 2007. godine, kada je vlada morala uvesti veću količinu jestivog ulja kako bi zaštitila potrošače od previsoke cijene ulja koje se proizvodi u Srbiji, tamošnje uljare će u 2008. proizvesti dovoljno ulja za podmirenje potreba na domaćem tržištu, a bit će ga i za izvoz. Kompanija Invej u čijem vlasništvu se nalaze dvije tvornice ulja, Sunce i Vital, najavila je veću proizvodnju ulja. Takva obećanja temelje se na većim površinama na kojima je zasijan suncokret. U odnosu na 2007. godinu, kada je suncokretovim sjemenom bilo zasijano 155.000 hektara, u ovoj godini površine pod suncokretom povećane su za 50.000 hektara.

Korištenje kapaciteta
Povećane površine pod suncokretom rezultat su besplatne podjele sjemena suncokreta poljoprivrednicima u vrijednosti dva milijuna eura. Procjena je da će urod biti dovoljan da podmiri potrebe svih srpskih tvornica ulja, pa će ulja biti i za izvoz. U odnosu na lanjsku godinu ove će biti otkupljena dvostruko veća količina suncokreta. U tvornici Vital planiraju povećanje prometa od prodaje ulja za 13,2 milijuna eura, što je 20 posto više u usporedbi s lanjskom godinom, a u tvornici Sunce za 210.000 eura, odnosno 8,4 posto više. Obje tvornice otkupit će suncokret sa 70.000 hektara, odnosno s jedne trećine ukupno zasijanih površina. Vital i Sunce bili su rekorderi u povećanju cijena ulja, koja je u maloprodaji iznosila 1,43 eura za litru. Vital je lani ostvario promet od 66,2 milijuna eura, a Sunce 2,5 milijuna eura. Ukupna godišnja dobit u Vitalu iznosila je 2,3 milijuna eura. Prema riječima Stanka Tomovića, generalnog direktora Inveja, u prvih šest mjeseci očekuje se prihod od 40 milijuna eura. Kompanija Invej nalazi se u vlasništvu kontroverznog biznismena Predraga Rankovića zvanog Peconi, za kojeg se tvrdi da je početni kapital stekao preko kockarnica i u proizvodnji cigareta.

Dijamant uzima kredit
Potrošače je od povećanih troškova spasila najveća tvornica ulja, zrenjaninski Dijamant, koja se nalazi u većinskom vlasništvu Agrokora, a koja je ulje prodavala po cijeni od 1,18 eura za litru. Dijamant je odbio slijediti ostale tvornice ulja u povećanju cijena jer je raspolagao s dovoljno sirovina koje je osigurao zahvaljujući dovoljnom otkupu suncokreta od srpskih proizvođača za punu iskorištenost vlastitih kapaciteta. Bez obzira što nisu željeli slijediti druge tvornice koje su povećale cijene ulja, Dijamant je u 2007. godini ostvario dobit od 3,2 milijuna eura, što mu je omogućilo da isplati dividende u vrijednosti od 626,7 tisuća eura, odnosno 2,3 eura po dionici, kojih ukupno ima nešto više 1,4 milijuna. Cijena dionica Dijamanta na Beogradskoj burzi kreće se oko 500 eura. Radi povećanja proizvodnje na predstojećoj sjednici Skupštine dioničara Dijamanta, zakazanoj za 25. lipnja, očekuje se prihvaćanje odluke o uzimanju kredita u ukupnoj vrijednosti od 51 milijuna eura kod dvije poslovne banke. Na taj će način Dijamant zadržati vodeću poziciju u proizvodnji ulja i ostalih proizvoda koji se temelje na toj sirovini poput margarina, majoneza, zatim kečapa, sosova i drugih prehrambenih proizvoda.

Hrvatska uvozi 50 posto sirovina

Za litru jestivog ulja u hrvatskim trgovačkim lancima treba izdvojiti između 11 i 16 kuna, ovisno je li riječ o biljnom ili ulju proizvedenom iz suncokreta. Hrvatsko tržište godišnje potroši više od 50.000 tona ulja, a ta je proizvodnja zasnovana na gotovo 50 posto uvoznih sirovina. I uljarice su unatrag godinu dana zabilježile eksploziju cijena, pa je zbog manjka sirovina tvornica Čepin zaustavila proizvodnju u ožujku. Za proizvodnju ulja iz domaće sirovinske osnove nužno je uljaricama zasijati 114.000 hektara što je još uvijek neostvarivo. Tako je u 2007. pod uljanom repicom bilo 13.069 ha ili 55 posto više nego godinu prije, ali istodobno je suncokretom zasijano samo 21.615 hektara ili samo 58 posto prema 2006. godini.




Komentirajte prvi

New Report

Close