Srbi i Rumunji grade skraćeni PEOP

Autor: Rato Petković , 14. veljača 2010. u 22:00

Kompanije tvrde da su na Janafovu odluku čekali sedam mjeseci i da će ga zbog toga prijaviti EU

Kompanije iz Srbije i Rumunjske odlučile su same izgraditi Paneuropski naftovod (PEOP), bez obzira što je Janaf zatražio da se projekt stavi u fazu mirovanja. Janaf se na taj korak odlučio 15. siječnja zato što još nema pozitivnih signala o sudjelovanju slovenskih i talijanskih kompanija u izgradnji tog naftovoda.U Janafu ističu kako i dalje ostaju članovi razvojne kompanije PEOP-a, ali da će do aktiviranja doći tek kada se u realizaciju projekta uključe partneri iz Slovenije i Italije.

Skraćena trasa
Trasa naftovoda trebala je ići od Konstance do terminala u Trstu. To bi bio najkraći put za transport ruske nafte do više europskih zemalja. Kompanije iz Rumunjske i Srbije ne skrivaju nezadovoljstvo potezom Janafa koji je usporio realizaciju cijelog projekta. Mješovita međudržavna komisija za Paneuropski naftovod o svemu je obavijestila i nadležne u Europskoj uniji koja je taj naftovod uvrstila među prioritet investicija u energetiku.Doru Luca iz kompanije Terminal Konstanca izjavio je kako će zamrzavanje statusa Janafa imati utjecaja na realizaciju izgradnje Paneuropskog naftovoda, ali da će posao, uz mogući zastoj, biti nastavljen. Međutim, očito je da će trasa biti skraćena. S obzirom da je gradnja naftovoda svedena na Srbiju i Rumunjsku, njegov posljednji dio išao bi do pančevačke rafinerije. To je potvrdio i Bratislav Čeperković, predsjednik srpske kompanije Transnafta. Naglasio je kako izgradnja prve faze naftovoda do Pančeva nije upitna. Na toj trasi nalazi se šest rafinerija, što prema ocjeni stručnjaka, opravdava predviđena ulaganja. Kompanije iz Srbije i Rumunjske naglašavaju kako su odlučile same sudjelovati u izgradnji naftovoda, jer su čekali sedam mjeseci na odluku Janafa i drugih kompanija.

Preslagivanje vlasništva
Prema njihovom priopćenju datum početka gradnje ovog velikog energetskog projekta bit će poznat u travnju. Razlog za to je odluka Janafa da uzeme pauzu zbog čega treba srediti pravne odnose u kompaniji, jer Janaf nije platio osnivački ulog, pa će u novom ugovoru biti utvrđeni odnosi poduzeća koja će sudjelovati u gradnji naftovoda.

O Janafu

Nema potvrde
Janaf je zatražio da se projekt PEOP stavi u fazu mirovanja 15. siječnja, jer slovenske i talijanske kompanije nisu potvrdile sudjelovanje u izgradnji.

Ostaju u projektu
U Janafu ističu kako ostaju članovi razvojne tvrtke PEOP-a, ali da će do aktiviranja doći tek kada se u realizaciju uključe partneri iz Slovenije i Italije.

Komentirajte prvi

New Report

Close