Spas od stečaja traži 10 strateških kompanija

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2016. u 21:59
Petrohemija je, kao i većina strateških tvrtki, predala tzv. unaprijed pripremljeni plan reorganizacije, Foto: PD

Državna zaštita od vjerovnika istječe 31. svibnja.

Deset strateških srpskih kompanija od prestanka državne zaštite od prisilne naplate vjerovnika dijeli samo nekoliko dana, a većina ih 31. svibanja dočekuje u jednako lošem stanju kao i prije godinu dana. Spas od stečaja većina će potražiti kroz tzv. unaprijed pripremljeni plan reorganizacije (UPPR). Ako te planove vjerovnici i ne prihvate, dužnici će biti sigurni od pljenidbe barem šest mjeseci, pišu Večernje novosti.

Uprava Petrohemije već je poslala prijedlog UPPR-a vladi, plan predviđa i zaštitu od naplate zaostalih dugova vjerovnicima sljedećih šest mjeseci, a nadaju se zadržati jednak broj zaposlenih.

Tome se nadaju i u rudniku Resavica. “Tražili smo od vlade da uđemo u UPPR i zadržimo zaštitu države još šest mjeseci, ipak, ta strategija nije odobrena. Sada čekamo da nam nešto ponude, jer nemamo mnogo vjerovnika među privatnim tvrtkama, najviše dugujemo državi i svojim radnicima za smjenski rad”, kažu u Resavici.

Na popisu zaštićenih ukupno je 17 kompanija, ali je rasplet za neke bio poznat i prije kraja 2015. U stečaj su otišli Grupa Zastava vozila i Prva iskra Barič, nekoliko dijelova Prve petoletke zakupili su radnici, a PKB na natječaju nitko nije kupio. Privatnog partnera još čeka Galenika, dok je Ikarbus predao UPPR. 

Komentirajte prvi

New Report

Close