Spajanjem Krafta i Heinza nastaje 5. po veličini svjetska prehrambena kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2015. u 13:04
Foto: Reuters

Udružena kompanija imat će prihod od oko 28 milijardi dolara, priopćeno je u srijedu iz tih kompanija.

Američka prehrambena kompanija Kraft Foods Group spojit će se proizvođačem kečapa HJ Heinz, koji je u vlasništvu brazilske private equity tvrtke 3G Capital i Berkshire Hathawaya, čime će nastati peta po veličini prehrambena kompanija u svijetu.

Udružena kompanija imat će prihod od oko 28 milijardi dolara, priopćeno je u srijedu iz tih kompanija.

Najava njihova spajanja podigla je u srijedu cijene dionica Krafta, u trgovini prije otvaranja Wall Streeta za otprilike 17 posto.

Dioničari Krafta, prema dogovoru, imat će 49 posto udjela u zajedničkoj kompaniji, a dioničari Heinza 51 posto. Pritom će dioničari Krafta dobiti jednu dionicu u zajedničkoj kompaniji koja će se zvati Kraft Heinz Co., te posebnu novčanu dividendu od 16,5 dolara za svaku dionicu koju trenutno posjeduju. Dividendu, koja ukupno iznosi oko 10 milijardi dolara, financirat će Berkshire i 3G Capital.

3G i Berkshire Hathaway milijardera Warrena Buffetta kupili su 2013. godine H.J. Heinza za 23 milijarde dolara.

Nova kompanija – Kraft Heinz Co posjedovat će osam brendova čija pojedinačna vrijednost premašuje milijardu dolara te pet brendova pojedinačne vrijednosti od 500 milijuna do milijarde dolara.

Tržišna vrijednost Krafta iznosila je u utorak oko 36 milijardi dolara. Dionicama Krafta trgovalo se prije otvaranje burze po cijeni od 71,5 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close