Snažan dolar oštro pogađa američke multinacionalnih kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 12:43
Foto: Thinkstock

Uzlet američke valute mogao bi prihode američkih kompanija samo u četvrtom tromjesečju 2014. smanjiti za 12 milijardi dolara.

Financijska izvješća niza američkih multinacionalnih kompanija, uključujući divove poput DuPonta i Procter & Gamblea, pokazala su da snažan tečaj dolar pogađa njihovo poslovanje, a ostane li dolar jak, po prognozi nekolicine značajnijih izvoznika, situacija će se dalje pogoršati.

Uzlet američke valute mogao bi prihode američkih kompanija samo u četvrtom tromjesečju 2014. smanjiti za 12 milijardi dolara, procjenjuje valutni stručnjak Wolfgang Koester, izvršni direktor analitičke tvrtke FireApps, koja se bavi analizama kvartalnih financijskih izvješća radi utvrđivanja gubitaka povezanih s valutnim tečajevima. U trećem tromjesečju, prema procjenama te tvrtke, snažan dolar već je srezao prihode američkih tvrtki za najmanje četiri milijarde dolare.

Problemi pritišću niz sektora, uključujući industrijske tvrtke poput 3M-a, tehnološke kompanije poput Microsofta i Applea, zrakoplovne tvrtke poput American Airlines Groupa, farmaceutske poput Bristol-Myers Squibba i Pfizera te divove u segmentu roba široke potrošnje kao što je Procter & Gamble, koji redom velik dio prihoda ostvaruju izvan Sjedinjenih Država.

"Ovo je usporeni krah", kazala je Kim Forrest, analitičarka za dionice u tvrtki Fort Pitt Capital Groupu, ističući kako bi moglo trebati nekoliko kvartala da se pokažu gubici povezani s valutama.

Od svibnja prošle godine kada je bio skliznuo na najnižu razinu u šest i pol mjeseci, tečaj dolara je poskočio gotovo 20 posto prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama, što je rezultiralo time da su inozemni prihodi kompanija, iskazani u drugim valutama, konverzijom u dolare izgubili na vrijednosti.

Snažan dolar isto tako može učiniti skupljom robe proizvedene u Sjedinjenim Državama za kupce u drugim valutama i posljedično smanjiti potražnju za njima.

"Imate kompanije koje se obično ne žale na dolar, a koje su počele o tome češće govoriti, te je iz ekonomske perspektive lako shvatiti da će to biti njima uteg. Takva dinamika doista je važna, a nije važno samo jača li on, ili slabi", kazao je James Liu, analitičar u tvrtki JPMorgan Funds.

Zaštita kod oštrih valutnih kretanja od male pomoći

Pred multinacionalnim kompanijama težak je izbor. One mogu zadržati lojalne kupce ako ostave dosadašnju razinu svojih cijena na inozemnim tržištima i prihvate gubitak na strani prihoda koji će proizići iz nepovoljne konverzije u dolare. A mogu i povećati cijene i time riskirati gubitak kupaca koji će se okrenuti jeftinijoj domaćoj konkurenciji.

Premda se mnoge kompanije uspješno osiguravaju od valutnih rizika i tako se barem dijelom štite od gubitaka povezanih s nepovoljnim kretanjima valutnih tečajeva, brzina i razmjeri fluktuacija tečajeva kojima svjedočimo u posljednje vrijeme osjetno je otežala zaštitu od takvih rizika. Također onemogućava analitičarima Wall Streeta da procjene gubitke.

Zasad se čini da je među najteže pogođenim kompanijama kemijski div DuPont, koji oko 60 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. DuPont je objavio da mu je snažan dolar srezao dobit u četvrtom kvartalu za 7 američkih centi po dionici i da će mu dobit u 2015. biti za 60 centa manja po dionici, temeljem najnovijih razina tečaja.

U tvrtki Procter & Gamble najavili su pak da će im valutna kretanja srezati prihode u 2015. godini za 5 posto a neto dobit za 12 posto, za što kažu da je riječ o nezapamćeno snažnom utjecaju valutnih tečajeva na poslovne rezultate. Nadalje, Bristol-Myers očekuje da će mu zbog valutnih tečajeva prihodi u 2015. biti smanjeni za 800 milijuna dolara, a dobit po dionici za 12 do 14 centi.

Komentirajte prvi

New Report

Close