Smjena generacija u Ikei

Autor: Ksenija Kale , 19. rujan 2012. u 18:30

Poznati lanac trgovina namještajem već je sada objavio da će Peter Agnefjäll biti novi predsjednik Uprave – sljedeće godine

Švedska Ikea objavila je restrukturiranje u vodstvu tvrtke no istovremeno odbacuju medijske napise da je utemeljitelj Ingvar Kamprad (86) prepustio upravljanje trojici sinova – Peteru, Jonasu i Mathiasu. Poznati lanac trgovina namještajem za sljedeću godinu najavljuje imenovanje Petera Agnefjälla za novoga predsjednika Uprave. On će u rujnu 2013. u čelnoj fotelji naslijediti Mikaela Ohlssona koji s položaja odstupa na vlastiti zahtjev.

Istovremeno, vremešni Ingvar Kamprad bitne uloge u Upravi kompanije prepušta trojici sinova. No u Ikei napominju da će i dalje ostati prisutan kao savjetnik u Nadzornom odboru tvrtke. Glasine da se utemeljitelj Ikee namjerava povući i prepustiti kompaniju sinovima pojavile su se još u lipnju, kada je švedski list Dagens Industri objavio rijetke fotografije Ingvarovih sinova i opis njihovog rada u kompaniji. Göran Grosskopf, čelni čovjek Ingke, roditeljske tvrtke grupe Ikea, ističe da smjena generacije u toj tvrtki traje već neko vrijeme te da trojica sinova postupno preuzimaju sve veću odgovornost u tvrtci. Petera, koji je ove godine napunio 48 godina, novine Dagens Industri opisuju kao “ekonomistu” koji preuzima upravljanje tvrtkom Ikano, koja za Ikeu vodi financijske poslove i upravlja nekretninama. Dok je četrdesetšestogodišnji Jonas “diznajer proizvoda” u tvrtki Ingka Holding. Najmađi od trojice sinova osnivača tvrtke, Mathias će ovih dana napuniti 43 godine. Direktor je tvrtke Inter Ikea, u čijem je vlasništvu sam brend Ikea, a švedske novine opisuju ga kao “poslovnog čovjeka”. Ikea, švedska tvrtka u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1943. godine, vrlo je škrta s informacijama o svom poslovanju. Djelomičan razlog tome je složena struktura tvrtke čije su trgovine vlasnički odvojene od vlasništva njezina imena, odnosno brenda. Osnivač Ingvar Kamprad i dalje je aktivno uključen u vođenje poslova kompanije i često se pojavljuje na listi najbogatijih. Kamprad je tako prošle godine s bogatstvom, procijenjenim na 30,5 milijardi eura, proglašen najbogatijim Europljaninom po izboru švicarskoga magazina Bilan.Ikea je u kolovozu otkrila da je ime brenda prodala jednoj od svojih podružnica za devet milijardi eura. Time je prvi put objelodanjena vrijednost brenda Ikee, koja je u Hrvatskoj za sljedeću godinu pomaknula dolazak u općinu Rugvica. U Ikei su tada poručili da je fondacija Interogo sa sjedištem u Lihtenštajnu, koja je nositelj intelektualnih prava te tvrtke, 1. siječnja 2012. prodala ime brenda podružnici Inter Ikea Systems. Nakon toga je tvrtka najavila i da u idućih nekoliko godina planira izgraditi stotinjak niskobudžetnih dizajn-hotela diljem Europe te da će se, nakon Njemačke, Belgije i Poljske, Ikeini hoteli graditi i u Hrvatskoj. To je za Poslovni dnevnik tada potvrdio Harald Müller, Ikein direktor u odjelu za nekretnine Inter Ikee.

Komentirajte prvi

New Report

Close