Smanjeni prihodi i dobit grupe RTL u prvoj polovini godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. kolovoz 2014. u 12:38
Thinkstock

Medijska grupa RTL izvijestila je danas o nižim prihodima i dobiti u prvoj polovini godine zbog nepovoljnog utjecaja valutnih tečajeva i medijskog poreza u Mađarskoj.

U razdoblju od siječnja do lipnja grupa je ostvarila prihode od 2,69 milijardi eura, što je 2,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Pritom u grupi posebno izdvajaju nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva, u iznosu 21 milijun eura na godišnjoj razini.

Smanjila im se i dobit prije poreza, kamata i amortizacije (EBITA), za šest posto, na 519 milijuna eura.

U RTL-u posebno izdvajaju porez na oglašavanje u Mađarskoj, po stopi od 40 posto za medijske kompanije s više od 20 milijardi forinti (84 milijuna dolara) godišnjih prihoda. Takvu razinu prihoda ostvaruje samo RTL-ov mađarski ogranak, napominje Reuters.

Zbog mađarskog troška u visini 88 milijuna eura neto dobit grupe spustila se na 202 milijuna eura, što znači da je smanjena 51,7 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

U grupi izdvajaju nastavljeni oporavak tržišta oglašavanja u prvoj polovini godine. Tako su sva europska tržišta grupe zabilježila rast oglašavanja u prvoj polovini godine, uz izuzetak Francuske gdje se po njihovim procjenama oglašavanje smanjilo 2,4 posto.

Prihodi od digitalnih platformi, koji ne uključuju elektronsku trgovinu, kupovinu od kuće i distribucijske prihode za digitalnu televiziju, ponovo su zabilježili "dinamičan" rast, za 10 posto na 113 milijuna eura.

RTL sada za ovu godinu očekuje blagi pad prihoda na razini grupe i značajniji pad EBITA. Dosada su prognozirali da će u obje stavke zabilježiti rezultat na razini prošle godine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close