Slovenska Fotona prodana kinesko-europskom fondu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2017. u 22:00
Fotona se usmjerila na proizvodnju medicinskih lasera

Prema neslužbenim podacima koji se navode u Sloveniji prodajna cijena Fotone kreće se između 80 i 120 milijuna eura.

Nešto više od tri godine nakon preuzimanja financijski fond Gores Group i tvrtka Technology4Medicine prodali su slovensku kompaniju Fotona, jednog od vodećih svjetskih proizvođača lasera, kinesko-europskom financijskom fondu Agic Capital.

Prodan je zapravo neizravni vlasnik Fotone, tvrtka Fotona Holdings, koju su u SAD-u osnovali Gores Group i Technology4Medicine tri tjedna prije preuzimanja, javlja Dnevnik.  Za koliko je prodana Fotona nije službeno poznato, ali kako je izvijestio američki časopis Buyouts Insider, koji se poziva na osobu upoznatu s poslom, vrijednost transakcije iznosila je između 100 i 200 milijuna dolara, a prema neslužbenim podacima koji se navode u Sloveniji, kreće se između 80 i 120 milijuna eura.

 

40 posto

prihoda Fotona ostvaruje na azijskom tržištu

Čak i po najmanjoj vrijednost to je više od četiri puta u odnosu cijenu po kojoj je Fotona početkom 2014. godine prodana Amerikancima, koji su je na javnoj dražbi platiti 18 milijuna eura. Prema riječima Victora C. Otleya, izvršnog direktora Gores Groupa za Buyouts Insider, prihodi Fotone u vrijeme kada je bila u njihovom vlasništvu, godišnje su se povećavali za 23 posto, a profitabilnost se gotovo učetverostručila.

Prema posljednjim javno dostupnim podacima Fotona je dosegnula rekordne prihode od 33,5 milijuna eura, što je na godišnjoj razini predstavljalo rast od 16 posto. Neto dobit gotovo je udvostručena i iznosila je 6,6 milijuna eura. Prihodi od prodaje lani su povećani na oko 40 milijuna eura. Razni Fotonini laserski sustavi prodaju se u 60 zemalja. Na domaćem tržištu ostvaruje samo oko jedan posto prometa, a više od 40 posto prihoda ostvaruje se na azijskim tržištima. Od 2011. do 2015. godine kompanija je 69% proizvoda prodala zdravstvenim ustanova, 26% u stomatologiji, 3% u vojnom programu, a dva posto u drugim programima. Pd

Visoka tehnologija

Velik broj doktora
Počeci Fotone sežu u 1964., četiri godine nakon izuma lasera. U početku je djelovala prije svega u području vojne optoelektronike, a posljednje desetljeće usmjerila se na proizvodnju medicinskih lasera. To uključuje stomatološke i medicinske lasere za dermatologiju, ginekologiju i kirurgiju. U kompaniji je zaposlen velik broj visokoobrazovanih stručnjaka, uz iznimno mnogo doktora znanosti specijaliziranih za lasere i medicinsku tehnologiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close