Slovenska Fotona na udaru novog američkog protekcionizma

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2017. u 22:00
Fotona je do proljeća 2017. bila u američkim rukama, kada je preuzeo kineski fond

Tužbu zbog Fotoninog oglašavanja uređaja LightWalker podnijela je američka kompanija Millenium Dental Technologies.

Početkom rujna slovenska Fotona, jedan od najvećih svjetskih proizvođača laserskih sustava, našla se u postupku pred američkim Saveznim povjerenstvom za međunarodnu trgovinu (USITC).

Razlog je navodno obmanjujuće oglašavanje proizvoda za liječenje paradentoze. Tužbu protiv Fotone koja je od proljeća u vlasništvu kineskog financijskog fonda AGIC, podnio je jedan od najvećih konkurenata na tržištu SAD-a – Millenium Dental Technologies. Ta kompanija tvrdi da je Fotona navela "lažne i obmanjujuće tvrdnje u oglašavanju", što znači da je slovenska tvrtka prekršila nekoliko članaka Zakona o trgovini koji se odnose na nepoštene postupke pri uvozu, piše portal Siol.net.

U Americi četvrtina prodaje
Sporna je tehnologija zubnog lasera LightWalker kojeg Fotona proizvodi od 2011. godine i nudi ga za liječenje zubnog tkiva nakon izbijanja parodontne bolesti. Millenium Dental Technologies tvrdi da se Foton ne bi trebala oglašavati na taj način jer je Federalna agencije za lijekove navodno potvrdila da je učinkovita tehnologija za obnovu zubnog tkiva samo ona kompanije Millenium Dental Technologies. Federalno povjerenstvo pozvalo je Fotonu i druge potencijalne sudionike u procesu da dostave sve relevantne informacije kako bi se utvrdilo hoće li doći do utjecaja na javno zdravlje, sigurnost i blagostanje stanovništva SAD-a, tržište dentalne tehnologije, konkurencije na tom tržištu i na potrošače.

 

97 posto

prodaje Fotone čine zdravstveni laseri

Postupak bi mogao biti veliki udarac Fotoni, koja zapošljava 243 osobe u Sloveniji, tvrdi Siol.net, objašnjavajući potez američke kompanije Trumpovim namjerama da oteža poslovanja inozemnoj konkurenciji i uvede druge protekcionističke mjere.  A većina takvih mjera usmjerava se prema zemljema koje stvaraju ogromne trgovinske suficite u odnosu na Sjedinjene Američke Države. To su prije svega Kina, Meksiko, Njemačka i Japan. Millenium Dental Technologies je već podnio dvije tužbe protiv Fotone tijekom protekle tri godine, ali ovaj put po prvi put jednoj od američkih federalnih agencija. Zdravstveni laseri su daleko najvažniji proizvod tvrtke Fotona, čine čak 97 posto njezine prodaje. Prošle godine Fotona je prodaju zdravstvenih lasera povećala za petinu u odnosu na 2015. godinu, dok je prodaja zubnih uređaja i pripadajućih dodataka povećana za više od pet posto. Četvrtinu prodaje Fotona ostvaruje u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Izvlačili novac iz kompanije
Napad SAD-a na Fotonu podudara se s novim vlasničkim promjenama u tvrtki koju je država prodala 2014. američkom Gores Groupu i Technology4Medicine (T4M), distributeru Fotone za američko tržište. Fotona je sada u rukama kineskog financijskog fonda AGIC.  Za koliko je prodana Fotona nije službeno poznato, ali kako je izvijestio američki časopis Buyouts Insider vrijednost transakcije iznosila je između 100 i 200 milijuna dolara. Čak i po najmanjoj vrijednost to je više od četiri puta u odnosu cijenu po kojoj je Fotona početkom 2014. godine prodana Amerikancima. Oni su, tvrdi Siol.net, iz slovenske kompanije odmah počeli izvlačiti novac.

Komentirajte prvi

New Report

Close