Slovenci podignuli kaznene prijave zbog curenja informacija pri trgovanju dionicama Gorenja

Autor: Poslovni.hr/H , 23. siječanj 2017. u 13:09
Foto: Tomislav Miletic/24sata

Zbog sumnje da su se financijski okoristili unutarnjom informacijom pri trgovanju dionicama Gorenja slovenski regulator tržišta vrijednosnim papirima prijavio je dvije osobe kojima, u slučaju da budu osuđene, prijeti od 3 do 5 godina zatvora, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

"Mogu potvrditi da smo zbog kaznenih djela zloporabe unutarnjih informacija državnom odvjetništvu uputili kaznene prijave protiv dvije fizičke osobe iz Slovenije", kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" direktor agencije za tržište vrijednosnicama Miloš Čas. Dodao je kako detalje o tome ne može iznositi jer istraga o curenju osjetljivih poslovnih informacija iz Gorenja nije u cijelosti završena, no da je putem međunarodne suradnje i otkrivanja računa u inozemstvu utvrđena sumnja da su spomenuta dvojica, trgovanjem dionicama Gorenja na osnovi unutarnjih informacija, ostvarila veliku protupravnu korist.

Japanski Panasonic lani je u srpnju počeo pregled poslovanja Gorenja, s mogućnošću preuzimanja većinskog udjela, o čemu je bio upoznat uski krug od 15-ak ljudi u nadzornom odboru i upravi, ali i premijer Miro Cerar te neki ministri u vladi, zbog interesa države o sudbini velikog slovenskog izvoznika u kojemu je suvlasnik i država.

Uprava Gorenja odlučila se da tu informaciju ne objavi na uobičajen način svim dioničarima, što je po zakonu moguće ako se oni koji su s njom upoznati obvežu da je neće zlorabiti.

No, nakon mjesec dana podatak o tome procurio je u medije, a dionica Gorenja vrtoglavo narasla, ali je isto tako izgubila dio tako narasle vrijednosti nakon što je Panasonic odustao od investicije o kojoj se špekuliralo.

Regulator je u rujnu prošle godine počeo istragu o tom slučaju zbog sumnji da su neke osobe na  špekulaciji dionicama Gorenja ostvarile veliku financijsku korist, zlorabeći  informacijom koja izvan  uskog kruga nije smjela procuriti.

Poslovni list "Finance" prenosi u ponedjeljak  informaciju da među osumnjičenima nisu članovi uprave ni direktor Gorenja Franjo Bobinac, a regulatorna agencija također vodi istragu.

Premijer Miro Cerar i nekoliko ministara, koji su o pregovorima s Panasonicom također bili preliminarno obaviješteni, također su, još na početku istrage, odbili svaku mogućnost da su oni poslužili kao izvor za zloporabu unutarnje informacije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znaju to naši raditi ? Mislim, da li naši kuže- kad netko trguje informacijama ili namješta cijene
dionice ..??? Ne bih rekla !

to se kod nas ne može dogoditi, mislim da se podignu kaznene prijave

New Report

Close