Slim može naplaćivati konkurenciji

Autor: Saša Paparella , 24. listopad 2017. u 22:01
Carlos Slim je 2000. osnovao America Movil

Regulator pred važnom odlukom.

Meksički telekom regulator raspravlja o prijedlogu da se kompaniji America Movil u vlasništvu milijardera Carlos Slima, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, omogući da ponovno počne naplaćivati lokalnim konkurentima pozive upućene preko njegove mreže.

Rivali kao što su AT & T i Telefonica željno su očekivali nove stope jer je Vrhovni sud presudio u kolovozu da America Movil ne bi trebali zakonom zabraniti da konkurentima naplaćuje zvanje njegovih klijenata. Sud je utvrdio da bi regulator tržišta (Federalni institut za telekomunikacije, IFT), a ne zakonodavac, trebao odrediti tzv. interkonekcijske stope.

Ta je odluka oslabila ključni stup reforme iz 2014. s namjerom da oslobodi Slimov stisak na tržištu, na kojemu je dominirao još od 90-ih godina, kad je preuzeo Telmex, bivšeg državnog monopolistu.

Prijedlog kojeg je izradila IFT-ov odjel regulatorne politike omogućit će Akompaniji America Movil da od sljedeće godine naplati 0,03686 pesosa u minuti za svaki mobilni poziv upućen njegovim korisnicima,a njegovi konkurenti naplaćivat će 0,1176 pesosa.

 

68milijardi

dolara procijenjeno je bogatstvo Carlosa Slima

Sedam povjerenika IFT-a spremno je glasovati za taj prijedlog, doznaju mediji.

Jedinica regulatorne politike mogla bi izmijeniti nacrt prije glasovanja, a stope koje su konačno odobrili povjerenici mogli bi se razlikovati od prijedloga, rečeno je.

Trenutno, u skladu s reformom telekomunikacijskih usluga 2014. koja je bila jedna od predsjedničkih ciljeva predsjednika Enriquea Pena Nieto, America Movil ne može teretiti druge operatere za pozive upućene klijentima na svojoj mreži, iako te tvrtke mogu računati na Slimovu tvrtku za vlastite potrebe.

Natjecatelji su potaknuli regulatora da održi nulu stopu naplate međusobnog povezivanja. Broadcaster Grupo Televisa preporučio je da se America Movil smije naplatiti do 0,015 pesosa po minuti. Slim je 2000. osnovao America Movil, koji je potom progutao svog osnivača, Telmexa, a krajem prošle godine, prema podatcima IFT, držao je dvije trećine mobilnih pretplatnika u Meksiku.

Nula stopa bila je naročito djelotvoran dio reforme, izjavio je Alexander Elbittar, istraživač s meksičkog sveučilišta CIDE. “Kako bi se dodatno ojačala konkurencija, jaz između America Movila i njegovih suparnika u stopama interkonekcije trebao bi ostati što širi, dodao je. Sve dok nastavite smanjivati ​​širenje, ti ćeš povrijediti posao za manje operatore”, dodao je Elbittar.

Ako se provedu stope odobrene u dokumentu, jaz će se ove godine smanjiti sa 0,19 na 0,08 pesosa.

Ipak, stručnjaci kažu kako IFT mora uravnotežiti poticanje tržišnog natjecanja poticanjem ulaganja u Meksiko.Govoreći na događaju u središnjem gradu San Luis Potosi, Slim je kritizirao tvrtku Telefonica i AT & T zbog nedovoljnog ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu. Prije nego što su zakonodavci postigli dogovor o nultoj stopi u 2014., regulator je dopustio da America Movil naplaćuje 0,2 pesosa po minuti, u usporedbi sa 0,3 pesosa njegovih konkurenata.     

Komentirajte prvi

New Report

Close