Slabija prodaja PC-ija i TV-a gurnula Toshibu u ‘crveno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. rujan 2015. u 15:17
Foto: Reuters

Japanski tehnološki div Toshiba u ponedjeljak je izvijestio da je u razdoblju od travnja do lipnja zabilježio gubitak zbog slabije prodaje osobnih računala (PC) i televizijskih prijemnika.

Japanski tehnološki div Toshiba u ponedjeljak je izvijestio da je u razdoblju od travnja do lipnja zabilježio gubitak zbog slabije prodaje osobnih računala (PC) i televizijskih prijemnika.

Toshiba je u tom tromjesečju, inače prvom kvartalu njegove poslovne godine, imala operativni gubitak od 10,96 milijardi jena (91 milijun dolara), dok je u istom razdoblju godine ranije poslovala s dobiti od 47,7 milijardi jena, pokazalo je poslovno izvješće.

Prihodi su mu u navedenom razdoblju smanjeni za pet posto, na 1.350 milijardi jena, pogođeni padom prodaje osobnih računala i televizijskih prijemnika.

Ti su podaci objavljeni samo tjedan dana nakon što je Toshiba konačno objavila rezultate poslovanja za posljednju financijsku godinu, koja je završila u ožujku, a koji su pokazali neto gubitak od 37,8 milijardi jena.

Novi niz slabih rezultata jača pritisak na novog izvršnog direktora kojemu je već povjerena zadaća da poboljša upravljanje nakon računovodstvenog skandala teškog 1,3 milijardi dolara.

Izvršni direktor Masashi Muromachi prošlog je tjedna najavio restrukturiranje slabih poslovnih operacija i ponovno razmatranje strategija koje je bio najavio njegov prethodnik koji je nakon skandala u srpnju odstupio s dužnosti.

S današnjom objavom poslovnih rezultata Toshiba je konačno uhvatila korak s redovnim financijskim izvješćivanjem. U dva su navrata zbog računovodstvenog skandala odgađali objavu godišnjih rezultata poslovanja, pa se počelo strahovati da će dionice toga konglomerata sa širokom paletom proizvoda – od prijenosnih računala do opreme za nuklearke – biti skinute iz kotacije Tokijske burze, podsjeća Reuters.

Istraga vezana za računovodstveni skandal u srpnju je utvrdila disfunkcionalno upravljanje i kulturu koja odvraća zaposlenike od preispitivanja odluka nadređenih, a njezini nalazi primorali su izvršnog direktora Hisaoa Tanaku i ostalih nekoliko članova uprave da odstupe sa svojih dužnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close