Skromna dobit mađarske banke OTP, uteg istočna tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 14:28
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Konačni je iznos prošlogodišnjeg gubitka 77 milijardi forinti, uključujući jednokratne troškove u ratom pogođenim područjima.

 Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o smanjenoj neto dobiti u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca pod pritiskom nepovoljnih uvjeta na istočnim tržištima.

Banka je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježila neto dobit od 10,9 milijardi forinti (39,35 milijuna dolara), budući da su povećani troškovi rizika i smanjena operativna dobit stanjili neto dobit iz prethodnog tromjesečja od 34,1 milijardu forinti.

U drugom je prošlogodišnjem tromjesečju banka zabilježila rekordni neto gubitak od 153 milijarde forinti, povezan s povratom preplaćenih iznosa vlasnicima deviznih kredita.

Neto prihodi od kamata smanjeni su na tromjesečnoj ali i godišnjoj razini za dva posto, na 155,8 milijardi forinti. Blagi pad, od jedan posto na godišnjoj razini, zabilježen je i u stavci prihoda od naknada i provizija koje su iznosile 44,5 milijarde forinti.

Knjiga kredita OTP-a smanjena je u četvrtom tromjesečju šest posto na godišnjoj razini, dok su depoziti porasli 11 posto. Udio nenaplativih kredita smanjio se u četvrtom tromjesečju na 19,3 posto, s 21,8 posto koliko je iznosio u prethodnom tromjesečju.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bančine su rezultate pritisnuli 19 posto viši troškovi rizika nego u prethodnom tromjesečju. Operativna dobit smanjena je u istom razdoblju 18 posto, na 88,7 milijardi forinti. Dodatni je uteg bila situacija na svojedobno profitabilnim tržištima Ukrajine i Rusije.

OTP je prošle godine upozorio na mogući godišnji gubitak u Ukrajini od 30 milijardi forinti da bi kasnije povisili tu procjenu na 50 milijardi forinti. Konačni je iznos prošlogodišnjeg gubitka 77 milijardi forinti, uključujući jednokratne troškove u ratom pogođenim područjima.

Ruska je podružnica zbog gospodarskih sankcija u kombinaciji s niskim cijenama nafte i padom vrijednosti rublja zabilježila neto gubitak od 14,5 milijardi forinti.

Inozemne su podružnice godinama su bile zdravi dio OTP-a da bi u četvrtom tromjesečju i u cijeloj prošloj godini zabilježile veliki neto gubitak.

Srednjoeuropska su pak tržišta spremna za gospodarski oporavak, a i mađarska je vlada pristala dokončati niz kaznenih mjera protiv banaka, napominju u OTP-u.

"Gledano iz pravne perspektive, dokončana je dugotrajna neizvjesnost oko hipotekarnih deviznih kredita ali i potrošačkih kredita općenito", ističu u banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close