Škoda ostvarila najbolji poslovni rezultat u svojoj povijesti

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2015. u 10:37
Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Češka automobilska kompanija Škoda proizvela je prošle godine, ne samo rekordan broj automobila, nego je ostvarila i najbolje poslovne rezultate u svojoj povijesti zaradivši 18,4 milijarde kruna (680 milijuna eura), javlja Al Jazeera Balkans.

Češka automobilska kompanija Škoda proizvela je prošle godine, ne samo rekordan broj automobila, nego je ostvarila i najbolje poslovne rezultate u svojoj povijesti zaradivši 18,4 milijarde kruna (680 milijuna eura), prenosi Al Jazeera Balkans.

I prva dva mjeseca ove godine pokazuju da firma nastavlja s rastom i namjerava narednih godina primiti još 2.300 ljudi, objavljeno je na konferenciji za novinare.

Prihodi firme povećani su prošle godine na 11,8 milijardi eura, što je gotovo 14 posto više nego 2013. godine.

Preračunato na jedan dan, tvrtka je zarađivala dnevno 50 milijuna kruna (1,8 milijuna euro) neto. Na porez na prihode izdvojila je više od tri milijarde kruna (110 milijuna eura).

Rast bi se trebalo odraziti i na zaposlenost, prenosi agencija ČTK. Firma zapošljava 28.000 ljudi, a tijekom narednih godina trebalo bi se otvoriti još 2.300 novih radnih mjesta.

Prodaja automobila prvi put u povijesti premašila je milijun vozila. Najveći rast prodaje zabilježen je u Kini i Zapadnoj Europi.

Škoda i dalje vjeruje da će dostići godišnju proizvodnju od milijun i pol automobila, ali, za razliku od prethodnih godina, sada nema plan za dostizanje tog cilja.

Mjesto među velikanima

'Prelaskom granice od milijun prodanih vozila godišnje, svrstali smo se među velike proizvođače automobila, rekao je predsjednik upravnog odbora Škode Winfried Vahland.

Kompaniji, kako pokazuju rezultati, bolje nego ranije, ide prodaja skupih vozila, a raste joj i profitabilnost.

'S obzirom na zahtjevne tržišne uvjete i stalnu oštru konkurenciju, kontrola troškova i dalje ima najviši prioritet', kazao je član upravnog odbora odgovoran za financije Winfried Krause.

Prema njemu, firma će podijeliti dividende u vrijednosti 500 milijuna eura, a najveći dio profita (13,7 milijardi kruna, odnosno 502 milijuna eura) otići će njemačkim dioničarima, s obzirom da je Škoda u vlasništvu Volkswagena.

Škodi su u uspjehu najviše pomogli modeli Octavia i Rapid. Model Octavia prošle je godine prodan u 389.000 primjeraka, što je međugodišnji rast od osam posto. Još veći skok prodaje, od čak 113 posto, zabilježio je Rapid s prodanom 221.000 vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close