Sjeverna Amerika pritisnula Ericssonove rezultate u četvrtom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2015. u 12:22
Foto: Reuters

Operativna dobit iznosila je 6,3 milijarde švedskih kruna (758 milijuna dolara).

Smanjeni prihodi u Sjevernoj Americi pritisnuli su poslovne rezultate švedske telekomunikacijske kompanije Ericsson u četvrtom tromjesečju, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće.

Prihodi najvećeg svjetskog proizvođača opreme za mobilne mreže iznosili su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 68 milijardi švedskih kruna, što je blagih jedan posto više nego u istom razdoblju godine ranije. Prilagođeni za utjecaj valutnih tečajeva i jednokratne stavke, uključujući Samsungove uplate za patente, smanjeni su dva posto.

Pritom su prihodi u ključnom odjelu mreža, koji generira nešto više od polovine prihoda grupe smanjeni na usporedivoj osnovi sedam posto.

Operativna dobit iznosila je 6,3 milijarde švedskih kruna (758 milijuna dolara), što znači da je smanjena 30 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Bruto marža iznosila je 36,6 posto, blago kliznuvši u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada je iznosila 37,1 posto.

U švedskoj kompaniji napominju da je dobre rezultate u regijama Bliskog istoka, Europe i Azije neutralizirao pad prodaje u Sjevernoj Americi.

"Poslovna aktivnost dodatno je usporila u promatranom tromjesečju jer su operateri ostali usredotočeni na optimizaciju novčanog toka radi financiranja velikih akvizicija i aukcije frekvencija", komentiraju u Ericssonu rezultat na sjevernoameričkom tržištu.

U toj je regiji, kao i u sjevernoj Aziji, Ericsson svojedobno bilježio snažan rast zahvaljujući gradnji bežične mreže najnovije generacije. U međuvremenu je taj proces u većem dijelu regije dosegnuo vrhunac i fokus se pomiče na proširenje kapaciteta na gusto naseljenim područjima.

Iz švedske su kompanije također najavili da u ovoj godini očekuju troškove restrukturiranja u visini tri do četiri milijarde kruna, u sklopu pojačanih planova ušteda do 2017. za dodatnih devet milijardi kruna. Time kompanija nastoji ublažiti cjenovne pritiske koje generira žestoka konkurencija kineskog Huaweia, finske Nokije i Alcatel-Lucenta.

Time bi uštede u 2015. trebale ponovo dosegnuti razinu iz 2013., nakon prošlogodišnjeg spuštanja na 1,5 milijardi kruna.

Komentirajte prvi

New Report

Close