Sindikati protiv zrakoplovnih kompanija

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2010. u 22:00

Europski avioprijevoznici u restrukturiranju posrnule industrije nakon godina smanjenja troškova nailaze na velik otpor svojih zaposlenika

Napori europskih avioprijevoznika u rastrukturiranju posrnule industrije nakon godina smanjenja troškova nailaze na otpor radničkih sindikata.

Piloti njemačke zrakoplovne kompanije Lufthanse krenuli su u četverodnevni prosvjed koji je u ponedjeljak zamrznuo stotine letova prije nego li su se na sudskom saslušanju složili da će suspendirati svoju akciju. S druge strane, letačko osoblje British Airwaysa izglaslo je štrajk, no točan datum još nije poznat. Oba poteza došla su u vrijeme kada se aviokompanije diljem svijeta bore kako bi prebrodile najdublju krizu u dugom nizu godina, što čine na način da osoblje, dobavljače i putnike tjaraju da prihvate manje. U Francuskoj, kontrolori leta – koji su se našli pod pritiskom da poboljšaju učinkovitost i smanje troškove aviokompanija koje plaćaju naknade za kontrole leta – najavili su trodnevni štrajk koji će pogoditi zračne luke u Parizu. Sindikati koji zastupaju kontrolore leta u ponedjeljak su pozvali na štrajk kako bi prosvjedovali protiv plana za veću integraciju europskog sustava za kontrolu letova za koji tvrde da bi ih mogao stajati radnih mjesta. Francusko-nizozemska zrakoplovna tvrtka Air France-KLM je objavila kako će zbog toga otkazati veliki broj kratkih i srednje kratkih letova. Osoblje British Airwaysa također prosvjeduje protiv mjera za poboljšanje efikasnosti. Unite, radnički sindikat koji predstavlja zaposlenike, nije obznanio datum štrajka samo zbog toga što kompanija i radnici još uvijek pregovaraju. Mnogi zaposlenici su nezadovoljni što je kompanija prošle godine promjenila radnu proceduru. Unite je British Airways doveo pred viši sud, ustvrdivši da su promjene protivne ugovorima članova letačkog osoblja. Sud je prošlog tjedna donio odluku u korist aviokompanije. British Airways je naveo kako je razočaran glasanjem o štrajku, te je objavio kako se nada da će razriještiti sprornu situaciju razgovornom, ali i da “neće dopustiti da Unite upravlja kompanijom”. U Njemačkoj, Lufthansa je izborila dogovor kako bi se suspendirao najveći štrajk pilota u povijesti kompanije. Sindikalna akcija, koja je dio dugotrajnog spora oko plaća i sigurnosti radnih mjesta, u ponedjeljak je uzrokovala otkazivanje na stotinu letova i tisućama putnika poremetila planove putovanja. Lufthansa, koja je relativno zdrava i nedavno je ugrabila nekoliko manjih rivala, suočava se s ljutnjom pilotskog sindikata Vereinigung Cockpit, koji tvrdi da menadžment pokušava smanjiti broj pilota prebacujući posao na jeftinije filijale matične kompanije. “Stvar je u tome da imamo ugovor s Lufthansom, a njima se naš ugovor ne sviđa”, kaže glasnogovornik sindikata Joerg Handwerg. Lufthansa je objavila kako ispituje zakonitost štrajka, za koji tvrdi da je kompaniju dnevno stajao oko 25 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close