Sindikati pozivaju na paneuropski štrajk

Autor: Ksenija Kale , 28. rujan 2010. u 22:00

Najteža situacija je u Grčkoj čije je gospodarstvo u gotovo trajnoj paralizi, nakon Francuza bune se i Španjolci

Socijalno nezadovoljstvo zbog vladinih mjera štednje i pomicanja dobne granice za odlazak u mirovinu širi se Europom uzrokujući zastoje u svakodnevnom životu i velike štete gospodarstvu. Štoviše, u mnogim europskim zemljama sindikati podržavaju inicijativu da se održi paneuropski štrajk kao odgovor na mjere štednje koje vlade poduzimaju da bi ublažile posljedice ekonomske krize.

Opći štrajk u Španjolskoj
Štrajkovi koji potresaju neka od vodećih europskih gospodarstava već neko vrijeme opterećuju Grčku a nisu zaobišli ni Francusku i Španjolsku, ali i Sloveniju. Zbog odluke vlade o zamrzavanju plaća u javnom sektoru štrajkaju slovenski javni službenici među kojima carinici i policija uzrokujući zastoje na graničnim prijelazima sa Slovenijom.Naime, u znak međusobne solidarnosti za srijedu je zakazan paneuropski štrajk u kojem bi trebali sudjelovati sindikati mnogih zemalja starog kontinenta. Riječ je o nastavku vala prosvjeda koji posljednje vrijeme potresaju Grčku, Francusku, Rumunjsku, Veliku Britaniju, Španjolsku, Portugal, Italiju, Češku i Njemačku. U najtežoj je situaciji i dalje Grčka u kojoj su radnici gotovo svakodnevno na ulicama. Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Grčke ADEDY za 7. listopada je najavio 24-satni štrajk protiv vladine politike štednje koja uključuje smanjenja plaća i mirovina kako bi se smanjio proračunski deficit. U tom sindikatu poručuju da su svi radnici pozvani na masovno sudjelovanje na skupovima. Traže ukidanje sporazuma koji su umanjili prava na rad i mirovine. ADEDY zastupa oko pola milijuna zaposlenih u javnom sektoru a zahtijeva poništenje memoranduma koji je vlada potpisala s Europskom komisijom i MMF-om u zamjenu za novčanu pomoć. Prošloga su tjedna u štrajk stupili i grčki vozači kamiona koji u najvećoj grčkoj luci Pirej blokirali ukrcaj i iskrcaj stotina tona tereta za grčke otoke nastavljajući tako svoju borbu protiv novog vladinog zakona koji liberalizira tržište prijevozničkih usluga i konkurenciji otvara njihov sektor. Stotine vozača kamiona tom je prilikom blokiralo oko 200 teretnih vozila u luci Pirej a bilo je blokirano i više od 5.000 kontejnera. Sindikati u Španjolskoj za srijedu najavljuju opći štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja socijalnih izdvajanja i liberalnih ekonomskih reformi nakon što je tamošnja vlada prošloga tjedna usvojila kontroverzan prijedlog proračuna za 2011. godinu koji podrazumijeva smanjenje državne potrošnje od gotovo osam posto te veće poreze za najbogatije građane. Proračun se inače smatra ključnim pitanjem za premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera čija se ekonomska politika našla pod kritikama. Novi proračun Zapaterove vlade predviđa rezove u ukupnoj potrošnji, uključujući smanjenje socijalnih izdvajanja i zamrzavanje većine mirovina u visini od 7,9 posto odnosno 122 milijarde eura. Madrid pokušava srezati veliki proračunski manjak koji trenutno doseže 11,2 posto BDP-a. Vlada ga do 2013. želi svesti ispod gornje propisane granice u EU u visini tri posto BDP-a.

Pljuska Sarkozyju
Nezadovoljni su i Francuzi koji su prošloga tjedna održali drugi ovomjesečni 24-satni štrajk protiv mirovinske reforme Nicolasa Sarkozyja koji dobnu granicu za umirovljenje podiže sa 60 na 62 godine starosti. Zbog štrajka u Francuskoj, pri čemu je najveći prosvjed bio u Parizu na kojem je sudjelovalo 300.000 ljudi, bile su zatvorene škole, zrakoplovne tvrtke su bile primorane otkazati 40 do 50 posto letova a smanjen je bio i međugradski željeznički promet.

Hrvatska

Pojedinačni slučajevi
Dok se val štrajkova prelijeva Europom, u Hrvatskoj su oni zasad svedeni na pojedinačne slučajeve. Posljednji su primjer zahtjevi radnica Kamenskog koje su štrajkom glađu prosvjedovale zbog neisplate zaostalih plaća. Od štrajka glađu u ponedjeljak su ih odgovorili u Ministarstvu gospodarstva s obećanjem da će posredovati kako bi dobile socijalnu pomoć koja će im omogućiti preživljavanje nakon što pet mjeseci nisu primile nijednu plaću. Nove prosvjede najavljuju i radnici splitske Željezare ukoliko se ne riješe problemi u njihovoj tvornici.

Komentari (1)
Pogledajte sve

napokon…..

New Report

Close