Siemensova tromjesečna dobit osjetno smanjena, godišnje prognoze ipak potvrđene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2015. u 15:13
Foto: Reuters

Njemački inženjerski div Siemens izvijestio je u utorak o 25-postotnom smanjenju tromjesečne neto dobiti.

Njemački inženjerski div Siemens izvijestio je u utorak o 25-postotnom smanjenju tromjesečne neto dobiti, potvrdivši ujedno godišnje prognoze unatoč očekivanim geopolitičkim napetostima.

Iz Siemensa su izvijestili da im je neto dobit u prvom fiskalnom tromjesečju iznosila 1,1 milijardu eura, što znači da je smanjena 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi su kliznuli tri posto, na 17,4 milijarde eura.

Siemensova fiskalna godina počinje 1. listopada.

Industrijski je odjel zabilježio četiri posto manju dobit, od 1,82 milijarde eura. Pri tome se posebno izdvaja 39-postotno smanjenje dobiti u poslovanju s opremom za energetske sustave, zbog pada cijena turbina. Pala je i dobit odjela opreme za zdravstvo, za 13 posto, zbog slabih narudžbi iz Azije.

Ukupna je vrijednost novih narudžbi u promatranom razdoblju pala 13 posto, na 18,0 milijardi eura.

Siemens spada među najveće njemačke kompanije po tržišnoj vrijednosti a proizvodi široku lepezu proizvoda, od vlakova do turbina. Nedavno su pokrenuli novi plan preustroja, u sklopu kojeg bi se kompanija trebala fokusirati na elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju i prodati dijelove poslovanja više orijentirane na potrošače, tumači Reuters.

Početkom tjedna najavljene su promjene u upravi pa bi tako čelnik odjela za poslovanje s energetskim sustavima Roland Fischer trebao na vlastiti zahtjev otići iz kompanije do kraja siječnja a imenovan je i novi tim za poslovanje s opremom za zdravstvo.

Unatoč slabijim rezultatima na početku fiskalne godine u Siemensu su potvrdili godišnje prognoze, unatoč složenom gospodarskom okruženju, povezanom između ostalog i s geopolitičkim napetostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close