Siemens želi svoj dio energetskog kolača u SAD-u

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2014. u 22:00
Joe Käser, predsjednik Uprave Siemensa odlučio zagrabiti u energetiku

Siemens za dionicu američkog proizvođača opreme za naftnu i plinsku industriju daje 83 dolara, čime preuzimanje doseže iznos od 7,6 milijardi dolara.

Njemački Siemens objavio je u jučer da namjerava kupiti američkog proizvođača opreme za naftnu i plinsku industriju Dresser-Rand za 7,6 milijardi dolara čime ovaj koncern snažno ulazi u taj poslovni segment na sjevernoameričkom tržištu.

Siemens namjerava ponuditi 83 dolara za dionicu Dresser-Randa, gotovo četiri posto više od posljednje burzovne cijene koja se u petak zaustavila na 79,9 dolara.Inače, dionica je u posljednja tri mjeseca – od kada traju špekulacije o Siemensovom preuzimanju – ojačala gotovo 30 posto. Preuzimanje će dobrano smanjiti Siemensovu gotovinu na računu koja je krajem lipnja dosezala 8,2 milijarde eura. Prema navodima iz Siemensova priopćenja koje prenosi Reuters, njemačku ponudu snažno podupire uprava američke kompanije. Kompletiranje preuzimanja očekuje se do kraja prvog polugodišta sljedeće godine. Prvi čovjek Siemensa Joe Käser istaknuo je da se Dresser-Rand, kao premium brend na globalnom tržištu energetske infrastrukture, savršeno uklapa u Siemensov portfelj. "Zajedničke aktivnosti stvorit će prvoklasnog pružatelja usluga za rastuće tržište naftne i plinske industrije", dodao je Käser.

 

7,6mlrd.

dolara platili bi Nijemci za američku kompaniju

Ponos pogurao posao
A rastuće tržište koje spominje Käser odnosi se prije svega na skok proizvodnje nafte i plina u Sjevernoj Americi upotrebom kontroverzne, ali jeftine metode frackinga. Pojačana eksploatacija nalazišta zbog te tehnologije rezultira i povećanom potražnjom za opremom, pa Siemens tu želi ugrabiti svoj dio tog kolača. Njemačka kompanija dugo je mjerkala Dresser-Rand, ali se ustručavala krenuti u preuzimanje zbog visoke cijene. Naime, dionica Dreeser-Randa za 60 posto je skuplja od dionica njegovih konkurenata. No, čini se da je odluci o preuzimanju kumovao i ponos. Osim što je za Dresser-Rand bio zainteresiran i švicarski Sulzer kojeg vodi Käserov smijenjeni prethodnik, Peter Löscher, piše The Financial Times pozivajući se na upućene izvore, u igri je bio i vječni Siemensov rival – General Electric. Sudjelovanje američkog koncerna znači da je staro rivalstvo opet uzelo maha nakon što su Nijemci proljetos izgubili utrku za preuzimanje energetskog poslovanja francuskog Alstoma. Siemens je ove godine krenuo popunjavati praznina u svom portfelju energetske opreme kupnjom poslovanja s malim plinskim turbinama od britanskog Rolls-Roycea za 950 milijuna eura.

Razvrgnuto partnersvo
Osim vijesti o Dresser-Randu, Siemens je malo kasnije objavio da Boschu prodaje za tri milijarde eura svoj udjel u zajedničkoj kompaniji za proizvodnju kućanskih uređaja. Time se okončava 45 godina staro partnerstvo između Boscha i Siemensa u segmentu kućanskih aparata.

Komentirajte prvi

New Report

Close