Siemens kupio američkog proizvođača softvera za 4,5 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2016. u 14:33
Foto: Reuters

Transakcija bi prema Siemensu trebala biti zaključena u drugom tromjesečju kalendarske 2017. godine.

Njemački industrijski div Siemens najavio je u ponedjeljak da će kupiti američku softversku kompaniju Mentor Graphics za 4,5 milijardi dolara, u sklopu proširivanja ponude za kompanije koje u proizvodnji koriste sofisticiranu tehnologiju.

Mentor proizvodi softver koji se koristi pri izradi elektroničkih proizvoda, posebice integriranih matičnih ploča. Sjedište im je u saveznoj državi Oregon a zapošljavaju 5.700 radnika u 32 zemlje.

Tom će akvizicijom Siemens "upotpuniti našu jaku ponudu u mehanici i softveru projektiranjem, testiranjem i simulacijom električnih i elektroničkih sustava", kazao je član uprave njemačke kompanije Klaus Helmrich.

U priopćenju Siemens navodi da su ponudili 37,25 dolara po Mentorovoj dionici u gotovini, 21 posto više od njezine cijene pri zatvaranju tržišta prošlog petka. Uprava američke kompanije prihvatila je ponudu koju još moraju odobriti i dioničari.

U njemačkoj kompaniji očekuju sinergijski efekt te akvizicije kroz kombinaciju povećanja prihoda i očekivanog povećanja marže, uz ukupni utjecaj na dobit prije poreza i kamata (EBIT) u roku od četiri godine od zaključenja transakcije iznad razine od 100 milijuna eura. 

Transakcija bi prema Siemensu trebala biti zaključena u drugom tromjesečju kalendarske 2017. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Siemens nijednu akviziranu firmu nije uspjesno integrirao. Ocito su ocajni i treba im rast…Mentor je premala firma da bi se osjetio u problemima koje Siemens ima vec 15 godina

New Report

Close