Siemens i Mitsubishi podigli vrijednost ponude za Alstom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2014. u 12:24
Reuters

Njemačka inženjerska grupa Siemens i japanski Mitsubishi Heavy Industries podigli su vrijednost ponude za energetsko poslovanje francuskog Alstoma za 1,2 milijarde eura, na 8,2 milijarde eura.

Njemačka inženjerska grupa Siemens i japanski Mitsubishi Heavy Industries podigli su vrijednost ponude za energetsko poslovanje francuskog Alstoma za 1,2 milijarde eura, na 8,2 milijarde eura.

Time bi se tržišna kapitalizacija tog dijela Alstomova poslovanja povisila za 400 milijuna eura, na 14,6 milijardi eura, napominje BBC.

Mitsubishi i Siemens odlučili su se na taj potez dan nakon što je američki General Electric poboljšao uvjete svoje ponude, predloživši kreiranje zajedničke kompanije s Alstomovim nuklearnim i energetskim odjelom. Također su Alstomu na prodaju ponudili svoje unosno poslovanje sa željezničkom signalizacijom.

Sama vrijednost GE-jeve ponude nije promijenjena i iznosi 17 milijardi dolara.

Alstom ima status strateškog industrijskog poduzeća pa vlada u Parizu može blokirati pokušaje inozemnih kompanija da ga preuzmu.

Zato su zainteresirani kandidati raspravili o svojim ponudama s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom koji nije naklonjen podjeli Alstoma i gubitku radnih mjesta.

Kandidati su poboljšali i druge dijelove svojih ponuda. Tako je GE u prvoj varijanti nudio izravnu kupovinu Alstomova poslovanja s energijom a sada predlaže zajedničko ulaganje s Alstomom u nuklearnom i energetskom segmentu i spreman je francuskoj kompaniji prodati svoje poslovanje sa željezničkom signalizacijom.

"Savez će sačuvati i ojačati prisutnost Francuske u energetskom poslovanju i pojačati Alstom Transport", istaknuo je izvršni direktor GE-ja Jeff Immelt. "Njime se stvaraju radna mjesta, uspostavlja sjedište u Francuskoj gdje će se donositi odluke i čuva se ime Alstom", dodao je.

I Siemens je danas ponudio trenutno zajedničko ulaganje s Alstomom u segmentu upravljanja mobilnošću u željezničkom poslovanju, uključujući siganlizaciju.

"Konkretni prijedlog također čuva postojeći opseg Alstomova poslovanja u gotovo svim aktivnostima, poboljšava njegovu industrijsku održivost, jača njegovu financijsku strukturu", navode Siemens i Mitsubishi u zajedničkom priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close