Siemens i Bombardier uskoro u ‘braku’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2017. u 14:58
Analitičari sumnjaju da bi spajanje dobilo odobrenje/REUTERS

Nijemci i Kanađani razmatraju povezivanje proizvodnje željezničkih vozila.

Njemački Siemens i kanadski Bombardier u zreloj su fazi pregovora o spajanju proizvodnje željezničkih vozila čime bi nastao drugi svjetski proizvođač vlakova.

Kako tvrde upućeni izvori Reutersa, spajanje željezničkog poslovanja tih dviju kompanija ojačat će njihovu poziciju spram vodećeg proizvođača, kineskog CRRC-a. O snazi kineske kompanije koja je nastala udruživanjem dva tamošnja proizvođača prije dvije godine dovoljno govori podatak da bi ukupni prodajni prihodi spojenog poslovanja Siemensa i Bombardiera od 16 milijardi dolara bili tek polovica CRRC-ovih prihoda.

Prema medijskim izvješćima, razgovori između njemačke i kanadske kompanije počeli su početkom ove godine. Međutim, ovo nije prvi puta da se rodila ideja o povezivanju Siemensa i Bombardiera. Naime, ovo je već treći pokušaj da se dvojica proizvođača udruže unazad nekoliko godina. K tome, prošli su pokušaji konsolidacije uključivali su i francuski Alstom koji sada ostaje izvan konsolidacijskog vala. Medijski napisi lansirali su Siemensovu dionicu na rekordnih, gotovo 130 eura, a i Bombardierova je dionica jurnula sedam posto.  Obje kompanije odbile su komentirati medijske napise. U pozitivne strane spajanja ulaze potencijalne uštede u poslovanju te bolji odgovor na rastuću konkurenciju na svjetskom tržištu.

S druge strane, unatoč pozitivnoj reakciji na burzi, analitičari upozoravaju kako bi eventualna službena najava spajanja izazvala dosta pažnje regulatora tržišnog natjecanja. I posljednji pokušaj spajanja je propao zbog negodovanja europskih regulatora. Jedan kanadski analitičar koji je želio ostati anoniman ističe kako je malo vjerojatno da će obitelj Bombardier pristati prodati dionice Nijemcima i tako izgubiti kontrolu nad kompanijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close