Siemens radi vjetroturbine i servisira Sandbank

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2014. u 09:30
Fotografija: Thinkstock

Vattenfall je dodijelio Siemens Energy narudžbu za 72 Model SWT-4,0-130 vjetroturbina za novi Sandbank vjetropark.

Vattenfall je dodijelio Siemens Energy narudžbu za 72 Model SWT-4,0-130 vjetroturbina za novi Sandbank vjetropark. Projekt se gradi 90 km zapadno od otoka Sylt u dubini vode od 25 do 37 metara u isključivom gospodarskom pojasu izvan obala njemačkog Sjevernog mora. Vattenfall je ugovoreno Siemens za obavljanje usluge servisiranja na Sandbank postrojenju za razdoblje od pet godina.

Servisiranje će se vršiti iz centra Service Operation Vessel (SOV) posebno dizajniranim za takve implementacije. Nakon puštanja u rad projekta, ovaj specijalizirani brod opremljen sa životnim smještajem za tehničare i radionici opremljenoj rezervnim dijelovima na brodu će zauzeti poziciju između dvije vjetroelektrane.Helikopter će pružiti dodatnu spremnost implementacije te omogućiti posadi da se prevozi između kopna, SOV i vjetroturbina, neovisno o vremenskim i uvjetima na moru.

Vjetroturbine same će također značajno doprinijeti povećanju učinkovitosti i smanjenju troškova na projektu Sandbank. Siemensov model SWT-4,0-130 vjetroturbina naručeni za projekt predstavlja najnoviju generaciju SIEMENS G4 platforme vjetroturbina. Oni kombiniraju dokazanu tehnologiju od najatraktivnije izgrađenog niza vjetroturbine – više od 900 jedinica u svijetu deklariran na 3,6 megavata u pogonu – s izlazom znatno pojačane snage 4 megavata kod usporedivih troškova održavanja. Štoviše, rotora ovog postrojenja koji ima 130 metara u promjeru  pruža optimalno iskorištavanje energije čak i na niskim i umjerenim brzinama vjetra. Napredne lopatice rotora također pridonijeti učinkovitosti: Na 63 metara dug aeroelastične oštrice dizajnirane su da budu fleksibilne pod jakim opterećenjem vjetra, stoga može proizvesti do 20 posto smanjenja mase u usporedbi s konvencionalnim rotorima. Dakle, nakon što se narudžba realizira krajem 2016, Sandbank će se ubrojiti među najmodernije offshore vjetropark bilo gdje u svijetu. Izgradnja bi trebala započeti u ljeto 2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close