Shrek odlazi u ruke Japanaca?

Popularni DreamWorksov lik Shrek (YouTube screenshot) Popularni DreamWorksov lik Shrek (YouTube screenshot)

Prema izvorima upoznatima s pregovorima, SoftBank nudi za kupnju DreamWorks Animationa ukupno 3,4 milijarde dolara.

Japanski telekomunikacijski div SoftBank u pregovorima je o preuzimanju tvrtke DreamWorks Animation, koja je stvorila animirane filmske hitove, kao što su 'Shrek' i „Madagaskar“, no u posljednje vrijeme ne postiže takve uspjehe.

Prema izvorima upoznatima s pregovorima, SoftBank nudi za kupnju DreamWorks Animationa ukupno 3,4 milijarde dolara, ili 32 dolara po dionici, dok je njezina cijena u petak na Wall Streetu iznosila 22,4 dolara.

Nedavno je SoftBank zaradio 4,6 milijardi dolara, zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice kineske kompanije za e-trgovinu Alibaba, nakon najveće javne ponude dionica u povijesti. Japanska kompanija zadržala je 32 posto dionica Alibabe, pa je i dalje njezin najveći dioničar.

SoftBank ima znatne udjele i u nizu drugih brzorastućih kompanija, kao što je američki mobilni operater Sprint, internetski portal Yahoo Japan ili proizvođač online igara GungHo Online Entertainment, a poznat je po tome da puno ulaže u naizgled nepovezane poslovne pothvate.

DreamWorks Animation, pak, u posljednje vrijeme ima problema. Od početka godine cijena dionice pala je više od 35 posto, jer je kompanija dva tromjesečja zaredom zabilježila gubitke.

Nakon uspjeha filmovima „Shrek“, „Madagaskar“, „How to train a Dragon“ i mnogim drugima, u posljednje vrijeme zaredali su podbačaji u kino dvoranama s filmovima „Turbo“, „Rise of the Guardians“ i „Mr. Peabody & Sherman“.

Zbog toga je u drugom kvartalu neto gubitak kompanije dosegnuo 15,4 milijuna dolara, uz prihode od 122 milijuna.

Premda niti jedna kompanija nije željela komentirati napise, mediji špekuliraju da ponuda SoftBanka dolazi u ključnom trenutku za DreamWorks Animation i njezinog izvršnog direktora Jeffreya Katzenberga, jednog od najuspješnijih holivudskih producenata koji pokušava definirati dugoročnu strategiju posrnule tvrtke.

Katzenberg također traži načine kako smanjiti troškove proizvodnje animiranih filmova koji dosežu 100 milijuna dolara, zbog čega mu je nužan veliki uspjeh na kino blagajnama kako bi vratio uloženi novac.

DreamWorks Animation nastao je 2004. godine podjelom tvrtke DreamWorks Studios SKG, koju su 1994. godine osnovali slavni redatelj Steven Speilberg, Katzenberg i David Geffen.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve