Šef Samsunga osumnjičen zbog fonda

Autor: Sergej Novosel Vučković , 11. siječanj 2017. u 21:59
Mogao bi i u pritvor/REUTERS

Jaya Y. Leea se sumnjiči da je pogodovao predsjedničinoj prijateljici.

Šef korejske Samsung Grupe, koja obuhvaća i tehnološki sektor i brodogradnju u svojstvu osumnjičenika bit će ispitan u aferi koja je dovela i do odstupanja predsjednice Park Geun-hye krajem prošle godine.

Jaya Y. Leea će posebno tužiteljstvo ispitati o tome je li Samsungova uplata 25 milijuna dolara na račun zaklada predsjedničine bliske prijateljice Choi Soon-sil povezana s odlukom državnog mirovinskog fonda o kontroverznom spajanju  tvrtki Samsung C&T i Cheil Industries Inc još 2015. Iz Samsunga su priznali spajanje, te uzimanje konzultantskih usluga od tvrtke povezane s gđom Choi, no kompanija se nije izjašnjavala o procesu, u interesu istrage, kazali su Reutersu.

"Jay Y. Lee pozvan je na ispitivanje zbog sumnji u korupciju, o drugome ne možemo govoriti, sve su mogućnosti otvorene, dakle i njegovo uhićenje", kazao je glasnogovornik tužiteljstva Lee-Kyu-chul. Lee je ranije tijekom parlamentarne rasprave zanijekao da je upleten u primanje i davanje mita, kao i optužbe da se njegova kompanija zalagala kod mirovinskog fonda da odobri spajanje.

No, sad je i taj iskaz podvrgnut istrazi zbog sumnje da je bio lažan. Bude li 48-godišnjak i pritvoren, ključne inicijative kao što su akvizicije i ulaganja bit će usporeni. ukoliko 48-godišnji biti zatvoren. U sklopu akcije u prosincu je uhićen i šef fonda Moon Hyung-pyo.

Komentirajte prvi

New Report

Close