Šef DT-a očekuje da će 60% prihoda dolaziti iz ICT-a

Autor: Bernard Ivezić , 28. veljača 2012. u 22:00

Cloud je put rasta za telekomunikacijsku industriju, no za nj je potrebna infrastruktura

Većinski vlasnik Hrvatskog telekoma planira potpuno izmijeniti prihodovnu strukturu, najavio je predsjednik Uprave Deutsche telekoma Rene Oberman. Na okruglom stolu o mobilnom cloudu Oberman je izjavio da u idućih nekoliko godina želi od DT-a napraviti kompaniju koja 60 posto prihoda ostvaruje od ponude koju tek stvaraju i koja se temelji na ICT-u.

“Pretvaramo se iz tehnološke u uslužnu kompaniju i vidimo velik potencijal u područjima kao što su pametne kuće, e-zdravstvo, e-javna uprava i drugim područjima kojima je zajedničko da počivaju na cloudu”, kaže Oberman. Dodao je da već sada DT u ponudi ima 800 uređaja i usluga iz područja sigurnosti, a očekuje da će taj broj nastaviti rasti. Slično procjenjuje i predsjednik i izvršni direktor Cisca John Chambers. Kaže da će u iduće dvije godine cloud postati sastavni dio svakoga elektroničkog uređaja. “To će biti naša svakodnevica, a razlika koju će korisnici vidjeti bit će zasnovana na tome koliko je tehnologija koja se koristi u tim uređajima otvorena i kakve im koristi donosi”, kaže Chambers. Ben Verwaayen, izvršni direktor Alcatel-Lucenta, ističe da telekomima predstoji velika transformacija iz vertikalnih u horizontalne kompanije. “Telekomi koji žele biti uspješni prerastaju u kompanije koje se integriraju u druge poslovne modele nudeći dodatne koristi svojim korisnicima”, kaže Verwaayen. Oberman iz DT-a ističe da do te transformacije vrlo teško može doći u sadašnjim uvjetima. Navodi da se telekome želi pretvoriti u “glupe pipe”, odnosno obične pružatelje prijenosa informacija, a da se pri tome ne razmišlja da složeni sustavi poput clouda traže još složenije oblike upravljanja mrežama. “Danas imamo problema s eksponencijalnim rastom podatkovnog prometa i nuždom da taj rast pratimo s velikim investicijama u mreže, ali iako to činimo, korist od tih investicija ne ubiremo mi, već proizvođači opreme, određene kompanije koje pružaju usluge preko interneta i korisnici, što je poslovno neodrživ model”, upozorava Oberman.

Dodaje da je put rasta za industriju upravo cloud, ali njega nema ne samo bez kvalitetne nego i pametne infrastrukture. “To je infrastruktura koja omogućuje da se vaš mobitel automatski i bez prekida prebaci s mobilne na wifi mrežu ako nudi brži prijenos podataka, zatim da cloud uređaji međusobno komuniciraju i da sve to bude sigurno. A to ne mogu raditi glupe pipe”, kaže Oberman. Kaže da bi se trebalo ići prema drukčijem upravljanju mrežnim prometom uz poštivanje načela nediskriminacije. Također ističe da treba ići prema postizanju koncenzusa među proizvođačima i operaterima na europskoj razini, kojima bi se definirali standardi sigurnosti koji bi osigurali nesmetan razvoj clouda. Verwaayen iz Alcatel-Lucenta kaže da telekomi danas teško takve stvari tumače regulatorima jer su prije loše postupali s individualnim korisnicima.

Pojedinačni korisnici

Tržišta u razvoju u velikoj prednosti
“Tehnologija nam je danas omogućila da prepoznamo svakoga pojedinačnoga korisnika i tako promijenimo pristup, ali moramo ostaviti prostora za razvoj”, kaže Ben Verwaayen, izvršni direktor Alcatel-Lucenta. Nadalje, Verwaayen ističe da su današnja tržišta u razvoju u tom smislu u velikoj prednosti i da će zato baš ona postati vodeća tržišta u telekomunikacijskoj industriji u idućim godinama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Generalna je mudrost da se obsoletni/komoditizirani proizvod /usluga poveže sa modernom uslugom. IBM je početkom 90tih na tome. Ono što u DT ne žele shvatiti je da cloud nije primjer takve usluge-koja bi to mogla. Dosadni telekom kapacitet bi oživili dosadnim Cloudom bez sadržaja? Bedasto. Morat će ponuditi više ili ništa od oporavka profitabilnosti.

New Report

Close