SEC kaznio Morgan Stanley sa 275 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 11:22
Foto: Reuters

Morgan Stanley nije dao investitorima točne podatke o tome koliko je loših hipoteka.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) objavila je da je optužila Morgan Stanley zbog dovođenja investitora u zabludu vezano za izdavanje vrijednosnih papira zasnovanih na hipotekama prije financijske krize 2008., te da će ta banka u sklopu nagodbe platiti kaznu od 275 milijuna dolara.

Tržište vrijednosnih papira zasnovanih na hipotekama dosegnulo je 2007. godine vrijednost od 2.200 milijardi dolara. No, samo godinu kasnije, niz problematičnih hipoteka drastično je smanjio vrijednost tog tržišta, uzrokujući kolaps investicijskih banaka Bear Stearns i Lehman Brothers, kreditnu i krizu likvidnosti na Wall Streetu, a potom i duboku recesiju.

SEC je utvrdio da Morgan Stanley nije dao investitorima točne podatke o tome koliko je loših hipoteka, navodi se u priopćenju te komisije. "Morgan Stanley podcijenio je broj problematičnih zajmova koji stoje iza tih vrijednosnih papira u kritičnom trenutku financijske krize i uskratio investitorima potpune činjenice potrebne za donošenje investicijskih odluka", rekao je Michael Osnato, čelnik odjela SEC-a za složene financijske instrumente.

U sklopu nagodbe, Morgan Stanley nije priznao niti demantirao optužbe koje su iznijete u upravnom postupku, a ne na saveznom sudu. "Drago nam je što ćemo riješiti tu stvar", rekao je kratko Mark Lake, glasnogovornik Morgan Stanleya.

Komentirajte prvi

New Report

Close