Sazrijevanje čiste tehnologije

Autor: The New York Times , 30. svibanj 2010. u 22:00

Virginov Zeleni fond, investicijska tvrtka koju financira Richard Branson, nije usmjerena na popularne tvrtke koje se bave čistom energijom, već želi one u “krizi srednje dobi”.

Tvrtka koja ima središta u Londonu i San Franciscu dosad je uložila 220 milijuna dolara u već uhodane tvrtke koje nastoje razviti sustave obnovljive energije ili bolje iskoristiti prirodne resurse. Virgin je započeo s novom vrstom ulaganja kapitala u rješavanje specifičnih problema tvrtki koje posluju prema načelima “zelene tehnologije”, a izašle su iz početne faze u kojoj većina tvrtki koje se bave tehnologijom uspiju privući rizični kapital. Virgin želi financirati tvrtke tijekom te neobične kasnije faze kad im je potrebna podrška, vrijeme i novac. “Ovo je zrela faza čiste tehnologije – vođenje tvrtke naprednim načinom rada”, izjavio je Anup Jacob, partner u Virginovu Zelenom fondu. U dobroj fazi razvoja, kad su bile na pravom putu da postanu samostalne stabilne tvrtke, tvrtke koje se bave čistom tehnologijom mogle su doći do sredstava preko projektnih financijskih zajmova ili sustava porezne jednakosti jer banke i velike tvrtke ulažu u ekološke projekte radi poreznih olakšica. No u kasnijim fazama razvoja, kad je ponestalo financijskih izvora, neke tvrtke koje se bave čistom tehnologijom opstale su jer su se odmaknule od gradnje velikih, skupih postrojenja za alternativne izvore energije te počele prodavati svoju tehnologiju velikim tvrtkama. Usto su ulagači prestali ulagati u nove tvrtke koje se bave zelenom tehnologijom te preusmjerile sredstva u uhodane tvrtke. Od 2007. do 2009. ukupan kapital uložen u tvrtke koje se bave čistom tehnologijom smanjio se za 15 posto, kako tvrdi američka Nacionalna udruga rizičnoga kapitala.

No analiza pojedinih iznosa upućuje da je ulaganje u tvrtke u kasnijim fazama razvoja zapravo poraslo za 19 posto, na 821 milijun dolara, dok su mlade tvrtke pretrpjele najveći gubitak od 41 posto te ostvarile samo 550 milijuna dolara. Tvrtke koje se bave čistom tehnologijom zahtijevaju više sredstava tijekom dužeg razdoblja nego prosječna nova internetska tvrtka, zbog čega mnoge tvrtke pripadaju u kategoriju kasnije faze razvoja. Virginov Zeleni fond, ideja Richarda Bransona, osnivača grupe Virgin, razmotrila je 3700 tvrtki te na kraju uložila u njih deset. Branson je uložio 100 mil. dolara u fond vrijedan 220 mil. dolara. Osnivači i inicijalni ulagači u tvrtke koje se bave čistom tehnologijom već su prebrodili najteže razdoblje te sada ostvaruju nekoliko milijuna dolara prihoda. Kako bi ušle u rang onih tvrtki koje ostvaruju više od 100 milijuna dolara, tvrtkama treba kapital i iskusni savjetnici kako bi unaprijedili poslovni model i marketing. Mnoga ulaganja Zeleni fond usmjeruje u tvrtke koje su daleko od Silicijske doline i posluju više od deset godina, još iz vremena kad zelena tehnologija nije bila u modi. “To je onaj manje atraktivni dio tvrtki čiste tehnologije”, izjavio je Jacob.

Claire Cain Miller

Komentirajte prvi

New Report

Close